Пищен парад за Гергьовден

53671
Пищен парад за Гергьовден
Снимка: Агенция КРОСС

Пищен парад за Гергьовден готвят военните. За първи път от 6 години насам на площада ще има специализирана техника. В небето над София освен вертолети ще кръжат бойни самолети и изтребители.

И тази година военният парад ще бъде открит от вертолет МИ17, който ще развее националния трибагреник. Полковник Евгени Белкинов ще управлява машината за 15-и път.

В парада ще се включат и над 500 души от гвардейската част, сухопътните войски, военноморските сили и за първи път представители на военна полиция. По жълтите павета няма да минават танкове, но публиката ще може да види бронираните машини "Пустинна котка". Тежките джипове участват в задгранични мисии на Министерството на отбраната, предаде Тв7.

"Звук и светлина" във Велико Търново за Гергьовден

По повод Деня на Българската армия и Гергьовден 6 май във Велико Търново ще се проведе Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов...

По-различното от предходните паради е, че тази година ще има поздрав от президента към ветераните, съюза на военно инвалидите, които ще са пред художествената галерия.

На 6 май Националния исторически музей ще бъде с безплатен вход за посетители от 9:30 до 18 часа, съобщават от музея. Всички исторически и културни ценности, с които Националния исторически музей разполага, обновената експозиция на Зала 2 - „Античност" и прочутото златно съкровище от Дъбене в зала 1 очакват посетителите в Деня на Българската армия. Само на Гергьовден цените на голяма част от книгите на историческа тематика, които се продават в НИМ, ще бъдат намалени наполовина, посочват още от музея. Първите десет посетители ще получат и подарък - по екземпляр с автограф от книгите на директора на НИМ проф. Божидар Димитров: „Войните на България за национално обединение 1885, 1912-1913, 1915-1918г." и "Българската християнска цивилизация". Двете книги ще бъдат в продажба с намалени цени с автограф от автора.

Със специална празнична програма ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празника на Българската армия - 6 май, и Националният военноисторически музей (НВИМ).

За първи път сред експонатите от външната експозиция на музея ще може да бъде разгледана фотоизложбата „Празникът на армията", която представя воинските традиции за деня на Българската армия - кога, как се е отбелязвал и променял той през годините. Пана с архивни кадри от военни паради, запечатали тържествени моменти от 1885 г. до наши дни, ще разкажат за празника, носещ не само спомена за българската бойна слава, но и изразяващ надеждата за сигурно бъдеще.

Истински военен готвач ще допринесе за автентичното преживяване на посетителите, приготвяйки им в полеви условия емблематичната за войнишката кухня боб чорба.

Дъжд, че и сняг по Гергьовден

Дъжд, че дори и сняг, предвиждат синоптиците по Гергьовден. Шестте почивни дни в началото на май ще ни донесат и топло слънце, но сам...

За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски, чиито музикални изпълнения ще звучат между 15.00 и 17.00 ч.

Традиционно на 6 май НВИМ обявява Ден на отворени врати от 10.00 до 18.00 ч. за хронологичната и външната експозиция на музея, както и за временните изложби.

Вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ - Военноморски музей - Варна, и Музей на авиацията - Пловдив.

С благославяне на бойното знаме и водосвет за здраве на воините от гарнизон Бургас на площада пред "Дружеството на художниците" /ул. "Александровска" 22/ ще започне тържественото честване на 6 май в Бургас. Водосветът ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий и представители на бургаското духовенство. Ритуалът ще започне в 11.30 часа. В него ще вземат участие представителни блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски, от формированията на Военновъздушните сили и от Областния и Общински съюзи на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В ритуала ще участва и представителен духов оркестър на Община Бургас, с диригент Иван Ганев.

Тържественото честване на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще продължи в 12.20 часа с военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк.

Прогноза - 140 хил. българи ще пътуват в чужбина по Гергьовден

340 хил. българи ще пътуват в страната, а близо 140 хил. ще излязат в чужбина по Гергьовден. Такава прогноза направи председателят на И...

В 13.00 часа ще бъде отбелязана тържествено една година от откриването на параклис "Свети Георги" в Морската градина. По случай празника всички желаещи могат да разгледат безплатно забележителната експозиция "История на оръжията и българската бойна слава" в Културен център "Морско казино", зала "Ал. Г. Коджакафалията". Изложбата включва най-старите келтски мечове, каменни боздугани, брадви, ножове и ками, открити по нашите земи.

С полагане на венци и цветя ще отбележат Деня на Българската армия в Сандански. Церемонията ще бъде пред Паметника на загиналите във войните от 10:00 часа на 6-и май. Всички жители и гости на община Сандански, желаещи да почетат паметта на загиналите за Родината и Българската армия, могат да се присъединят към тържеството.

В Гоце Делчев тържеството ще се състои на 6-ти май 2014 г. от 11:00 часа пред паметника на загиналите във войните, който се намира на ул. „Александър Стамболийски" в гр. Гоце Делчев.

В отбелязването на Деня на храбростта и българската армия ще участва ръководството на община Гоце Делчев, както и представители на институции, обществени организации, учебни заведения, политически партии и граждани.

Денят на храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден „За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com