Писанчев: В Пазарджик джихадисти са опитвали да набират бойци за "Ислямска държава"

27481
Писанчев: В Пазарджик джихадисти са опитвали да набират бойци за "Ислямска държава"
Снимка: БГНЕС

Това не е клетка на ИДИЛ, но можеше да бъде. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев на брифинг във връзка със във връзка с проведената специализирана операция от прокуратурата, ДАНС и МВР в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по Глава I от Наказателния кодекс, предаде „Фокус”.

„Наблюдаваме този процес от половин година. Появиха се атрибути на "Ислямска държава", заяви Писанчев.

Обвиниха Ахмед Муса Ахмед за подклаждане на война и антидемократична идеология

Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу Ахмед Муса Ахмед за участие в група, подстрекаваща към война и за налагане...

Председателят на ДАНС добави, че са установили, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти и е имало опити за набиране на бойци за „Ислямска държава”.

Писанчев подчерта, че са се стремили да не накърняват етническите отношения и изрично подчерта, че джамията, в която Ахмед Муса е бил задържан, не е била осквернявана. „Джамията не е осквернявана, Ахмед Муса е арестуван в помещение близо до джамията”, обясни Писанчев.

Писанчев посочи, че това е тяхна разработка и не става дума за международна операция.

При претърсвания са открити множество „рекламни материали” на "Ислямска държава" – знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, стикери. Това заяви председателят заместник главният прокурор Борислав Сарафов. „Иззети бяха и компютри, чрез които обвиняемите са прокламирали идеите си за водене на война с християнството”, заяви Сарафов.

Заместник-главният прокурор уточни, че са били извършени общо 46 претърсвания, 23 от които в Пазарджик. „В рамките на операцията бяха задържани за 24 часа 26 души. До настоящия момент са разпитани около 30 свидетели”, заяви Сарафов.

В Пазарджик вярват, че ислямът ще завладее планетата

Имало ли е разпространение на видеоклипове с радикален ислям, в подкрепа на „Ислямска държава, както и разпространение на тениски...

Сарафов добави, че са повдигнати обвинения на 7 лица, а Ахмед Муса е ръководител на въпросната група, която си е поставила за цел да върши престъпления срещу републиката.

„От юли до ноември 2014 година на територията на трите града (Пазарджик, Пловдив и Асеновград) Ахмед Муса е проповядвал възгледите на ИДИЛ. Всички обвиняеми са с български произход. В проповедите си Муса говори за възхвала на ИДИЛ и персонално на нейния лидер, налагане на халифат в световен мащаб, всеки от последователите му да върши каквото е необходимо. Проповядват, че всеки трябва да слуша безусловно своите духовни водачи и да изпълни своя дълг, ако това му бъде вменено. Муса има свои последователи в Германия, Франция, Холандия и други страни”, заяви Сарафов.

Сарафов уточни, че са били публикувани и материали в интернет, които пропагандират за ИДИЛ.

Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно. Това заяви главният прокурор на Република България Сотир Цацаров.

„Дължим обяснение защо стартирането на операцията беше извършено на 25 ноември. Основно следва да се подчертае, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември”, обясни Сотир Цацаров.

Недим Генджев: Главният мюфтия е отговорен за радикалния ислям

Главният мюфтия Мустафа Хаджи е назначен неправомерно и носи отговорност за проповядването на радикален ислям. Това заяви Недим Генджев...

Цацаров подчерта, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства на наши съграждани. „Участваха над 40 прокурори и следователи от Пазарджик и Пловдив, 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР”, добави Цацаров.

Цацаров обясни и причината за използването на служители на МВР в такъв мащаб като посочи, че е било с цел осигуряване пълна безопасност на екипи, за да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com