Пимпирев заби българския трибагреник на Южния полюс

20286
Пимпирев заби българския трибагреник на Южния полюс

Участниците в експедицията, ръководена от Христо Пимпирев, стъпиха успешно на Южния полюс. За забиването на българския флаг на най-южната точка на Земята е съобщил лично проф. Христо Пимпирев, съобщиха от Българския антарктически институт на официалната си фейсбук страница.

 Съобщението на проф. Пимпирев е получено по сателитния телефон и то гласи, че участниците в международната експедиция посветена на стогодишнината от достигането на Южния полюс от Роуалд Амундсен и Роберт Скот, в състава на която той е включен, успешно са стъпили на най-южната точка на Земята – Южният полюс (Южният полюс не е най-студената точка на планетата, където се събират всички меридиани). Проф. Пимпирев е забил първия български флаг на тази географска точка.

Дестинация - Луната, само за 1,5 млрд. долара

Група бивши сътрудници от НАСА, създали частната компания Golden Spike, обявиха, че възнамеряват да изпратят двама души на Луната. Цена...

Времето е ветровито с температура -32 градуса. Пимпирев и монголския му колега Дугержав след около час тръгват обратно за лагер Юнион Глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 m), на около 1200 km от полюса. В момента южно от полярния кръг е полярния ден и 24 часа слънцето не залязва.

Утре се очаква експедицията да се завърне в Пунта Аренас, откъдето очакваме връзка с проф. Пимпирев и снимков материал от Южния полюс, съобщават от Антарктическия институт.

Проф. Пимпирев и монголският проф. Лхамсурен Дугержав заминаха за Южния полюс на 29 декември 2012 г. Те тръгнаха точно в 14 часа от летището в София по маршрута София - Франкфурт - Сантяго де Чили – Пунта Аренас - Южният полюс. Двамата са включени в състава на международна експедиция, посветена на годишнината от покоряването на полюса от експедициите на Руал Амундсен и Робърт Скот. Проф. Пимпирев е първият българин, отнесъл трибагреника на най-южната точка на планетата. Пътуването му струва 43 000 долара и е изцяло поето от монголския му колега.

"Българската държава за Южния полюс не е дала един лев", призна тогава проф. Пимпирев. Учените имат право само на по 22 килограма багаж. "Заминавам с пухени дрехи, пухен спален чувал. Съвременните технологии се базират на космическите технологии и са доста добри и може да се издържа и при -50 градуса. На Южния полюс е измерена температура от -83 градуса по Целзий, което е почти като температурите на Марс, но все пак сега там е лято и очакваме около -35 градуса Целзий", разказа проф. Пимпирев.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини