Пилотен проект ще провери има ли градското земеделие почва и в София

69702
Пилотен проект ще провери има ли градското земеделие почва и в София

На 14 юни с доброволческа акция стартира проектът “Био-център в обществена полза - квартал Витоша, ВЕЦ Симеоново”, финансиран от мобилния оператор Мобилтел по програма “Мтел еко грант”. Седеммесечният проект цели да превърне една квартална градинка в остров на биоразнообразие и пространство за градско земеделие. Замисълът е, докато се случва това, естествено да се сформира една сплотена общност от хора от квартала, която да продължи да поддържа създадената градина и да я развива и след приключването на проекта. Дали реализирането на подобна инициатива ще подтикне още градски жители да търсят начини да бъдат близо до природата дори и в града и ще стане ли масова практика градското земеделие и в нашата столица?

“Подобни градини вече не са рядкост в големи градове като Ню Йорк, Лондон, Барселона, Лос Анджелис, Берлин и много други. Те не само ни връщат към едно позабравено от съвременния градски човек познание – как се отглежда и откъде идва храната, но най-вече са доста добър повод хората да се събират около грижата за средата, в която живеят. Също са чудесен начин да сме близо до природата и в ежедневието си в града. Известно е, че работата със земята намалява нивото на стрес и изпълва човек с чувство на удовлетвореност, нещо, от което определено се нуждаем в забързания градски начин на живот”, споделя Таня Илинска, координатор на проекта.

Градината предстои да бъде изградена на принципите на пермакултурата и в крайния си вид ще представлява устойчива екосистема, имитираща гора. Включва големи и плодни дървета, ядливи храсти, пълзящи растения, зеленчуци, билки и подправки или с други думи изобилие от разнообразни растителни видове, които на всичкото отгоре произвеждат и храна. Всички те ще бъдат комбинирани така, че да изпълняват различни функции в градината, да се пазят едно друго от вредители и да си помагат, за да се сведе до минимум нуждата от външна намеса (така нареченото комбиниране на растенията в “гилдии”). В природата устойчивостта на естествените екосистеми до голяма степен зависи и от присъствието на различни насекоми, птици и други. Точно за това проектът предвижда поставянето на къщички и хранилки за птици, както и изграждането на хотел за полезни насекоми - едно изключително просто и особено забавно за децата начинание.

Защо биоземеделието запада

Мизерни реколти, които не носят печалба и строги директиви затрудняват живота на онези, които се изхранват от биоземеделие. Вероятно п...

Съвсем скоро на място в градината започват и първите обучения за запознаване с основните принципи на пермакултурата (първото е предвидено за 22 юни, неделя). Ще бъдат проведени и редица работилници при изграждането на отделните елементи в градината (билкова спирала, хотел за насекоми, отглеждане на гъби в градска среда и други). Отворени са за всички, които са любопитни и жадни за нови знания, стига да не свършат местата.

Също така посетителите на бъдещия демонстрационен център ще могат да се запознават с различни методи за компостиране или как органичните отпадъци се превръщат бързо и лесно в храна за растенията в градината.

Феновете и поддръжниците на инициативата ще могат да се информират за случващото се и предстоящите събития на бъдещия сайт на проекта. Там ще могат да намерят и повече информация за пермакултурата, нейните основни принципи и различните възможности за използването им в градска среда, както и добри практики от България и света. Желаещите да се включват като доброволци също ще могат да разбират за актуалните възможности там. За да следите какво се случва сега, можете да се присъедините към сформираната фейсбук група.

Екипът на проекта се състои от активни граждани от квартал “Витоша”, други столични квартали и членове на Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”. Проектът се финансира от мобилния оператор Мобилтел ЕАД по програма “Мтел еко грант”, осъществява се с партньорството на Столична община - район “Студентски”, Къщата - център за малки изследователи и Джуниър Ачийвмънт България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com