Пети ден гасят гората над Рилския манастир, опасност от пожари в цялата страна

5328
Пети ден гасят гората над Рилския манастир, опасност от пожари в цялата страна
Снимка: БГНЕС

Пети ден продължава гасенето на пожара над Рилския манастир. Огънят е овладян, но остават да пушат две огнища - северозападното - в посока билото на Долев връх и югоизточното – към левия приток на река Друшлявица, съобщи БГНЕС.

На терен работят днес 130 души – от МО 33-ма, "Югозападно държавно предприятие" – горски служители – 39 души, Национален парк Рила – 13, служители на манастира – 5 и 40 пожарникари. Днес се работи предимно на терен, правят се полоси, хеликоптери няма да гасят днес.

Няма фронт на пожара, пушат само отделни дънери, които се търкалят по наклона от над 60 градуса и наново запалват треви и паднала маса, която не се извозва, тъй като това е резерват. Проблем създават и изсъхнали, но стърчащи дървета, които също падат вследствие на пожара.

Основно гори торфът и падналата маса от иглолистната растителност, която е наслоена около 30 см върху земята. Огнеборците очакват пожарът да бъде загасен окончателно до 2-3 дни.

От БАН предупреждават, че заради горещото време в страната има голяма опасност от пожари. В следващите 48 часа най-голяма опасност има за Централна Северна България, както и в Югоизточна, и Югозападна България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com