Перперикон може да се превърне в музей на религиите

23443
Перперикон може да се превърне в музей на религиите
Снимка: БГНЕС

Перперикон може да се превърне в Музей на религиите на открито, обясни археологът проф. Николай Овчаров. По думите му това ще е добър завършек на откритията в Скалния град и ще покаже как на едно място са възникнали различни култури от зората на човечеството до наши дни.

Археологът направи равносметка за постигнатото през август, като според него най-голямата находка е ранният османски мавзолей от XIV век. Той обясни, че тюрбетата на османските завоеватели са много рядко срещани, тъй като в този период турците са номадски народ. Според Овчаров гробницата е най-старата от този тип по българските земи и показва характерен за номадските народи обичай - до пълководеца е положен неговият боен кон. Животното е внесено вътре на дървена носилка, като десният му крак е отсечен и допълнително добавен в гроба. Предстои да бъде определена породата на коня, като се смята, че с подобни коне Чингиз хан е предприемал своите завоевателни походи.

Изследовател: България е прародителка на западната цивилизация

"Смятам, че България е прародителка на западната цивилизация. Има много признаци, които са обосновани астрономически. От анализа на ска...

Овчаров планира да експонира в Перперикон скелета на османския боен кон който ще бъде положен под стъкло и който дава любопитна информация за вярванията и обичаите на степните народи, съобщава "Монитор". Археологът припомни, че Перперикон има близо 6000 години история и там са открити както езически светилища от каменномедната и бронзовата епоха, така и раннохристиянски и средновековни църкви и олтари. Идеята е археологическият комплекс край Кърджали да покаже както религиите на древните хора, така и техните суеверия. Освен това ще се изложат и костите на вампира, който беше открит там.

През този сезон археолозите са открили бронзова брадвичка на повече от 36 века, която е била използвана от местните жреци още преди Троянската война. Учените открили и малък кръст от VIII век, който илюстрира периода на иконоборчеството във Византия, защото по него няма никакви изображения. Археолозите са се натъкнали и на старогръцки надпис върху стомна от Х-XI в., който гласи „Господи, помагай”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com