Пенсионираме се до 65-годишна възраст към 2037 г. за трета категория труд

13326
Пенсионираме се до 65-годишна възраст към 2037 г. за трета категория труд
Снимка: Gettyimages

Мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд. Това стана факт след приетите промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) на второ четене.

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете, предаде БГНЕС.

Освен предвиденото плавно увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 година за трета категория труд, стажът за пенсия също ще се покачва с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Необходимият осигурителен стаж е съответно 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.

От 31 декември 2016 година възрастта за пенсиониране обаче се увеличава от първия ден на всяка календарна година, както следва: до 31 декември 2029 година възрастта за жените се увеличава с по 2 месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 – с по 3 месеца до достигане на 65-годишна възраст.

За мъжете възрастта до 31 декември 2017 година ще се увеличава с 2 месеца, а от 1 януари 2018 г. - с по 1 месец всяка календарна година до достигане на 65 годишна възраст. В същото време от 31 декември 2016 година осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на осигурителен стаж от 37 години за жените и 40 за мъжете.

Корнелия Нинова от БСП изрази мнение, че в пенсионната реформа изисква държавническо отношение. Тя се обърна към вицепремиера Ивайло Калфин и изтъкна, че десет години се води разговор за пенсионната реформа и всички са стигнали до съгласието, че за да бъде устойчива една промяна, е нужно именно обществен и политически консенсус.

По-рано днес депутатите приеха и промени, според които всеки може да избира дали да се осигурява в НОИ или в частен пенсионен фонд.

На второ четене промени в КСО: Избираме за пенсия НОИ или частен фонд

На второ четене днес депутатите в парламента приеха промени в Закона за Кодекса за социално осигуряване (КСО), които позволяват да изби...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...