Пенсиите няма да се намаляват, уверява Христосков

17068
Пенсиите няма да се намаляват, уверява Христосков
Снимка: БГНЕС

Пенсиите няма да се намаляват или замразяват. Това заяви категорично министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Мярката важи както за следващата година, така и за месеците до края на 2014 г., информира Нова телевизия.

При прилагането на Швейцарското правило, което се подкрепя от всички членове на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, ще има увеличение, а не намаление.

Христосков: Няма опасност изплащането на пенсии да спре

Няма опасност нито сега, нито в следващи години пенсионната система на България да фалира и да няма пенсии.  Това заяви служебният...

"До края на годината се очаква дефлация от около 1%. Очакваното увеличение на средния осигурителен доход за тази година ще бъде около 4.8%", посочи вицепремиерът Христосков, цитиран от пресцентърът на МТСП.

Той допълни: "Тези разчети показват, че при прилагане на Швейцарското правило в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде заложено увеличение на пенсиите".

Пенсиите догодина няма да се увеличават по швейцарското правило, а дори има опасност да бъдат намалени. Причината е в отрицателната инфлация в България от началото на годината, а нейният размер определя половината от увеличението на пенсиите през следващата година.

Проблемът е бил обсъждан на консултативния съвет за осигурителна реформа към социалния министър Йордан Христосков. Това се налага, тъй като решението на проблема може да се намери само чрез промени в Кодекса за социално осигуряване.

Изплащането на пенсиите ще бъде в периода 5 - 19 септември

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции през септември ще започне на 5-ти и ще приключи на 19-ти септември, съобщиха от Национа...

Съветът има за задача да подготви такива промени и те да бъдат предложени на следващите управляващи, информира в. "24 часа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com