"Патриотична" изложба откриват в Ловеч

79175
"Патриотична" изложба откриват в Ловеч

По случай 1 ноември, Ден на народните будители, в Ловешката регионална библиотека се открива нова изложба. Тя ще се нарича "Титани на българския дух".

Експозицията представя част от народните будители и тяхната заслуга за развитието на българската просвета, съобщава националното радио. Посетителите ще видят писмото, с което през 1922 година Стоян Омарчевски, като министър на просвещението, предлага на  Министерския съвет датата 1-ви ноември да бъде обявена за Ден на народните будители.

Ученици от Ловеч с проблеми в зрението получиха безплатни очила

Двадесет и един ученика от СОУ "Св. Климент Охридски" в Ловеч, които се нуждаят от корекция на зрението, са получили днес безплатни очи...

В изложбата ще бъде показано и пано с хронологията на честването на празника. Ще бъдат представени още Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и първата му книга на новобългарски език "Неделник", братята Евлоги и Христо  Георгиеви, Петър Берон и "Рибния буквар", който е създаден преди 190 години. Ще бъде представен и първият български енциклопедист Лука Касъров, автор на първия у нас Енциклопедичен речник, създаден през 1899 година, чийто оригинал се съхранява в Ловешката библиотека.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 3-ти ноември. На 25-и октомври започва и състезание-игра: "Вам, будители народни!", което ще бъде от три кръга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com