Парламентът не прие да има допълнителни заграждения по границата с Турция

27069
Парламентът не прие да има допълнителни заграждения по границата с Турция
Снимка: БГНЕС

Народното събрание не прие предложението на партия "Атака" за изграждане допълнителни заграждения по границата с Турция, които да осигурят по-добра защита. В гласуването участваха 198 народни представители, от които 84 бяха „за”, 45 – „против”, а 69 се въздържаха.

Междувременно заместник-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов обяви в пленарна зала, че ограда по цялото протежение на границата с Турция, ще струва поне 55 млн. лева, предаде Агенция "Фокус".

Издигаме на границата телена ограда, висока 3 м

Очаквам тази седмица да е готов проектът за преграждението. Става дума за телено заграждение, с височина 3 метра по дължина 33 км от бъ...

„Изграждането на защитно съоръжение като ограда по цялата граница с Турция има два аспекта. Към момента има решение на Министерски съвет за изграждане на подобно съоръжение с дължина 30 км в района на Елхово, което според разчетите ще струва приблизително 6 млн. лв. Срокът за изграждане в най-добрия случай ще бъде не по-малко от два месеца. Ако направим една минимална калкулация колко би струвало изграждането на подобно съоръжение по цялата дължина на границата – 274 км., това прави приблизително минимум 54 – 55 млн. лв. Срокът за изграждане ще е не по-малко от 18 месеца. Това е, ако приемем, че условията по цялата граница са еднакви, а вие знаете, че става въпрос за Странджа планина, Резовска река, условия, които са изключително сложни и този разчет няма да бъде точен и стойността ще е много по-голяма”, обясни зам.-министърът.

„Подобни съоръжения има изградени по границата между САЩ и Мексико, както и между Израел и част от палестинските територии. Опитът показва, че тези стени не са решение на проблема. Тези стени или огради могат да бъдат разглеждани като един елемент от цялостен комплекс от мерки. Подобен всеобхватен подход беше вече демонстриран от правителството на 6 ноември, с плана за действие”, каза още Ангелов.

Според данни на Националния оперативен щаб от 6:00 часа сутринта на 3 декември до 6:00 часа днес сутринта нито един имигрант не е преминал българо-турската граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...