Париж хвали Рашидов за новите музеи в България

14379
Париж хвали Рашидов за новите музеи в България

"Отличен е фактът, че изграждате в София три нови музея, заслужавате големи поздравления за това", така директорът на музея "Пти Пале" Жил Шазал посрещна днес българския министър на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение в Париж.

Шазал призна, че е силно впечатлен от обновените блестящи зали на Националната художествена галерия, ремонтирани по проект на Министерството на културата с европейски пари. Той сподели с Вежди Рашидов, че обмисля вариант специалната изложба на "Пти Пале", която идва през есента в София, да бъде подредена именно в залите на Националната художествена галерия. Екип на "Пти Пале" ще дойде в София в следващите седмици, за да види на място реновираните пространства на Националната ни галерия.

Вежди Рашидов обсъди с Жил Шазал представянето на изложбата с над 200 творби от "Пти Пале", които за първи път ще се покажат в България на 25 октомври 2012 г. Каталогът на експозицията вече е готов за печат. Господин Шазал беше силно заинтригуван от представянето на българската култура в краткото експозе на министър Рашидов по време на срещата. Директорът на "Пти Пале" изрази готовност екип на прочутия музей да види на място в България творби на най-известните ни класици, за да се подготви голяма българска изложба в салоните на "Пти Пале".

Жил Шазал прие поканата на министър Рашидов и ще присъства на откриването на изложбата на "Пти Пале" в София на 25 октомври т. г. Директорът на "Пти Пале" прогнозира пред министър Рашидов, че кметът на Париж Бернар Деланое също може да прояви интерес към това голямо културно събитие в историята на Париж и София. Министър Рашидов изрази готовност да помогне за осъществяване на среща на кмета на Париж с кмета на София Йорданка Фандъкова в името на общи културни проекти. В края на срещата директорът на "Пти Пале" си позволи лично откровение и поздрави Вежди Рашидов за успешната му изложба в Япония през тази пролет в известния в цял свят Музей на конната цивилизация.

В края на посещението си във Франция министърът на културата Вежди Рашидов проведе срещи в Българския културен институт и разгледа изложбата от картини на Военноисторическия ни музей, която в момента е наредена в залите на института. Като признание за дейността на института, който е към Министерството на културата, дойде и новината, че директорката Диана Игнатова е избрана за Президент на клъстър EUNIC-Париж – Сдружение на културните институти в Париж на страните-членки на ЕС (EUNIC – Европейски съюз на националните културни институти).

Редактор: Петър Проданов

Седмица на българското кино в Азербайджан

Министърът на културата на Република България Вежди Рашидов се срещна с министъра на културата и туризма на Република Азербайджан Абулф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...