Парадокс - по-топло време, повече пари за парно

18495
Парадокс - по-топло време, повече пари за парно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Студената зима вече няма да означава скъпо парно - всъщност по-меките зимни месеци ще ни излизат по-скъпо за отопление. Най-скъпите фактури ще пристигнат при абонатите през декември, броени дни преди Коледа и Нова година. Това ще бъде един от резултатите от промените в Наредбата за топлоснабдяването, които влязоха в сила от 1 юни тази година, пише в. "Преса".

Основното нововъведение в нея е, че сметките за отоплението през по-меките месеци ще се завишават, за да може фактурите за по-студените да бъдат занижени. Горещата вода ще се плаща на равни месечни вноски.

Първата промяна ще се усети още днес, като "Топлофикация София" зареди в касите си за плащане фактурите за август. Двустаен апартамент /63 до 70 кв. м/, който по старите цени би трябвало да плати около 20 лв. , сега ще получи фактура за 24 лв., или с 20% увеличение. Това показват сравнителните изчисления на "Техем" – най-големият топлинен счетоводител в България. Същото ще се качи и през октомври, когато дойдат сметките за ноември.

По-чувствително ще бъде завишаването на сумите за отопление. Ако парното бъде пуснато през октомври, увеличението на средната сметка за двустаен апартамент ще е с 37% от 27 на 37 лв. Големият удар се получава през ноември. Вместо 73 лв. изчисленията по новата наредба показват скок на месечната сума с 56% до 114 лв. След това обаче нещата се обръщат. Поначало тежката сметка за отопление през декември ще бъде 72 лв. вместо 88 лв., а през януари - 77 лв. вместо 105 лв.

Друга промяна дава възможност на съсобствениците в блока да изберат един от четири начина за определяне разходите на сградната инсталация.

Очаква се смяната на шефа на "Топлофикация София"

Ръководителят на "Топлофикация София" Стоян Цветанов днес се очаква да бъде освободен от поста на заседание на Столичния общински съв...

Измененията на наредбата бяха подписани от бившия икономически министър Драгомир Стойнев още през есента миналата година. В очакване на промени в Закона за енергетиката обаче топлофикациите не организираха активно разяснителна кампания за клиентите. Така че изненадите за около 560 хил. домакинства – абонати на централно парно в страната, предстоят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com