Парад на донорството мина по улиците на София

25586
Парад на донорството мина по улиците на София

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят". Под този лозунг по улиците на София премина парад в подкрепа на донорството и трансплантациите, предаде БГНЕС. Тук сме в подкрепа на донорството, надяваме се да ни чуят всички - да станеш донор и да подкрепиш други хора да бъдат щастливи не е срамно, каза една от участничките в парада. По думите й, в България все още хората не са склонни да даряват органи на свои починали близки и целта на подобни инициативи е именно промяна в нагласата към подобен благороден акт.

Днес е последният ден от Седмицата на донорството, която се организира у нас под патронажа на Изпълнителна агенция по трансплантация, разказа една от майките, част от Фондацията "Майки за донорство". "Идеята е да се говори за донорството в България като нещо нормално и естествено, за да не бъде донорството мръсна дума. С частица от себе си помагаме на друг да живее", каза тя.

Над 900 души чакат за трансплантация на орган

Българите, чакащи за трансплантация на орган са 943, като всяка година не се намира донор за 200 от тях. Това съобщиха от Изпълнителнат...

Парадът бе организиран по повод Европейската седмица на донорството и премина по столичните бул. "Витоша", бул. "Дондуков", бул. "Цар Освободител" и завърши в градинката пред Народния театър "Иван Вазов". Там изпълнителният директор на Агенцията за по трансплантация д-р Марияна Симеонова отправи призив всички да бъдем по-добри в своето ежедневие, защото не се знае дали срещу нас не стои човек, който утре може да спаси нашия живот.

В парада се включиха няколко десетки трансплантирани граждани, както и чакащи за трансплантация. По софийските улици парадът бе озвучен от гвардейски оркестър. Мероприятието завърши с минута мълчание в памет на всички, които са загубили своя живот, но близките им са взели решение да дарят живот на друг.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com