Паметник на Иван Вазов ще бъде издигнат в аржентински град

55020
Паметник на Иван Вазов ще бъде издигнат в аржентински град

Между Сопот и аржентинския град Лас Бреняс, намиращ се в провинция Чако, бе подписан договор за побратимяване. Първата инициатива за осъществяване на културен обмен между двата града ще бъде размяна на паметници на известни творци от България и Аржентина. В Сопот по време на Празника на розата, в края на месец май, ще пристигне делегация от Лас Бреняс, която ще донесе бюст на големия аржентински поет с български корени Марио Несторов. Това заяви участникът в българската делегация по повод събитието Георги Найденов, предаде „Фокус”.

Паментникът на Несторов ще бъде поставен в града на място, което вече е определено. От своя страна, със средства от дарители, управата на Сопот ще изпрати проект за паметник на Иван Вазов. Монументът ще бъде конструиран на място в град Берису в Аржентина.

Паметникът Левски с нови фенери

Фенерите, осветяващи паметника на Левски в столицата, вече са подменени с нови лампиони. Това стана, след като в края на миналия месец...

Идеята на Георги Найденов е паметникът да представя легендарният български поет седнал на пейка. Той каза, че Лас Бреняс е столица на емигрантите, в който има много българи. Местното просветно дружество на българските емигранти там носи името на Иван Вазов. Двата паметника вероятно няма да са направени от камък, а от бронз или мед, допълни Найденов. В чест на побратимяването на Лас Бреняс и Сопот е открита и паметна плоча в аржентинския град.

На снимката: паметникът на Вазов в гр. Сопот

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com