Пакистан е прародината на българите!?

196269

За прародина на българите може да се смята Северен Пакистан, а за наши родственици - етинческата група на пакистанското племе калаши. Това обявиха учени след експедиция по стъпките на древните народи, които обхващат района на Средна Азия.

Според антрополози и генетици, работили по проекта „Българите - прародина", корените на българите не са славянски, както се е смятало доскоро. Според нови изследвания, в българския народ са съчетани около 40% тракийски гени, 40% пакистански и едва около 12% от гените на славянски народи.

Доказателства според един от изследователите, доцент Александър Илиев, са прилики между културни и генетични особености на българите и пакистанските калаши, запазили се повече от 2000 години.

„При калашите на първо място, части от носиите. Те са много подобни на определен тип носии в България. Освен това те имат всички неравноделни размери, известни от българската наука за музиката. Следващото нещо е техният антропологичен тип, който е много сходен на нашия антропологичен тип. Следващото нещо е 7-лъчната розета, която я има в Плиска. Постройката, конструкцията, архитектурата на техния дом, чардака, основата, камъните. И това нещо е на 6000 км от България", допълни Илиев, цитиран от КРОСС.

Учените обясниха още, че общностите, в които са живеели предците ни, са били затворени, много сплотени, което при калашите се е запазило и до днес.

Очевидно е, че българите са с индоевропейски произход и само сляп човек не може да види това нещо. Това каза доц. Александър Илиев, инициатор на идеята за многоетапната експедиция, предаде БГНЕС.

Преди повече от година, след мащабно изследване, екип от учени на БАН също установи, че генетично произходът ни е индоевропейски и така се опитаха да опровергаят лансираната теория, че българите са от тюркски произход.

Експедицията в търсене на прародината на българите е пилотна и се е провела в период на четири години 2008 - 2012 г. Участниците в нея направиха отчет за работата си на територията на Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Крим, Иран, с акцент на Ислямска република Пакистан и на Република Татарстан (в състава на Руската федерация) от лятото на 2012 г.

Доц. Александър Илиев обясни, че Азия е прародината на всички етноси в Европа и най-сериозното предположение за произхода било точно в източната част на персийския етнически и културен ареал и те насочват именно там своето усилие. "Мястото, от където идват българите, най-вероятно е място, което етнически и културно, включително и политически, е свързано с днешен Иран", каза той.

Петко Колев, председател на общобългарска фондация "ТАНГРА ТанНакРа", обясни какво е определило параметрите на експедицията. Той каза, че и наши, и чужди учени подчертават, че вярната посока за търсене е индоевропейката, в частност източно индоиранската културна общност.

"В хуманитаристиката наученият процес върви с натрупване на факти, на обстоятелства, на преосмисляне. Има един консерватизъм и хора, които 50 години са поддържали една научна теза и към днешна дата неофициално пред нас припознават неща, но официално все още не. Онова, което правим и са нужни 1, 2, 3 поколения, които да натрупат критичен материал от знания и критичен материал от авторитети, които да застанат зад определена позиция и тя да бъде преобладаваща в обществото", каза Колев.

Индоевропейският произход на българите според доц. Илиев не може да бъде доказан дори в рамките на нашия живот. "Според мен трябва някакво невероятно свидетелство, което да покаже, че е точно така", каза той. Именно за да се намери най-вероятният произход на българите тези учени са предприели тази експедицията.

"За мен като антрополог е 100% сигурно, че произходът на българите е индоевропейски, защото нашият ген, нашите мускули, кости, структурите ни е индоевропейска, индоиранска. Освен това начинът на погребване, цялата цивилизация на България е построена именно на тези принципи. Човек трябва да е наистина с много затворени очи и да робува на много ефектни теории, за да не види това", каза доц. Александър Илиев. Той обясни още, че науката изключва категоричността, теорията и временните изводи до момента, а до май ще бъде публикуван и полевият дневник, тя ще продължи и ще търси още доказателства за произхода на българите.

Въпреки това той е категоричен, че всеки народ "очевидно, очевадно" е с индоевропейски корен. Според него множеството от българските учени подкрепят тази теория, защото тя е лесно доказуема, а другата много лесно може да се обори. А теорията на тюркския произход на страната ни е изградена във времеq когато се знае много малко за Азия. Според него пробив вече има и е въпрос на време да се стигне до т.нар. златна жила, която необратимо да насочи вниманието на цялата научна общественост в тази посока.

Проф. Пламен Павлов, участник в експедицията, също подчерта, че индоевропейското потекло на българския народ е несъмнено. Той е бил на Кримския полуостров през септември 2009 г. и основният резултат от този етап на тяхната експедиция е свързан с подценяваното и дори често неизвестно в България значимо българско наследство на кримския полуостров и в Приазовието. Днес са регистрирани над 300 прабългарски обекти само в Крим, а броят им е още по-значителен, се посочва в неговия отчет.

Опасност да спре изучаването на български в Молдова

Българският език може да изчезне от учебната програма в населените райони на Молдова, където компактно живеят представители на българск...

Доц. Димитър Димитров, който е бил в Северен Пакистан през септември миналата година, също казва в своя отчет, че Средна Азия е вероятната родина на древните българи. Проучването на тези ареали, археологическите и културни паметници, изворите и народностните групи - реликти трябва да се превърне в задача на българската наука. Българското присъствие в тези райони има смисъл в много отношения, като не на последно място стои търсенето на исторически корени.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com