Падна нова глава. Махнаха председателя на борда "Напоителни системи"

8674
Падна нова глава. Махнаха председателя на борда "Напоителни системи"
Повдигнато е обвинение с предишна месторабота през 2001 г. на Георги Харизанов

Георги Харизанов ще бъде отстранен временно от длъжността председател на Борда на директорите на „Напоителни системи”.

Това съобщи за "Агенция Фокус" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Нинова ще съди Найденов

Депутатът от КБ Корнелия Нинова завежда дело за клевета срещу министър Мирослав Найденов. "Не съм си намерила името на улицата, за да ...

"Тъй като вчера бях информиран от председателя на Борда на директорите на „Напоителни системи” Георги Харизанов, че в края на месец януари му е повдигнато обвинение във връзка с дело, което е от 2001 г., след като информирах и премиера, и по предложение на самия Харизанов, той ще бъде отстранен от длъжността председател на Борда на директорите на „Напоителни системи” до приключване на предварителното следствие", обясни министър Найденов.

Ще събера Борда на директорите още днес, за да може да се прецени по какъв начин и кой ще поеме ръководството на „Напоителни системи”, допълни министърът на земеделието.

Повдигнато обвинение е свързано с предишна месторабота през 2001 г. на Георги Харизанов.

„Аз не мога да коментирам, не съм запознат с подробности по това нещо. Все пак, за да няма съмнение по отношение на дейността на „Напоителни системи”, да може да работят в спокойна обстановка, и то точно при тези форсмажорни обстоятелства, смятаме, че това е най-правилното нещо”, допълни министър Найденов. „Самият Харизанов го разбира много добре, така че предприемаме тези действия и ще събера Борда на директорите още днес, за да може да се прецени по какъв начин и кой ще поеме ръководството”, каза още д-р Мирослав Найденов.

БСП дава министър Мирослав Найденов на прокуратурата

БСП обяви в парламента, че ще даде земеделския министър Мирослав Найденов на прокуратурата. Според депутата от левицата Корнелия Нино...

За ситуацията е информиран премиерът Бойко Борисов. Георги Харизанов ще бъде временно отстранен от длъжността председател на Борда на директорите на „Напоителни системи” до приключване на предварителното следствие.

Председателят на съвета на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов е подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело - за кражба на 50 000 долара, съобщава "Труд". Преписката за заплахата е образувана от Районната прокуратура в София още през декември 2008 г. Пратена е от Четвърто РПУ по жалба на Деница Цицелкова. Жената се оплакала, че Харизанов я заплашил през 2009 г., когато бил сред организаторите на протест срещу високите данъци на моторите, а тя по онова време участвала в мотофорум като любител на моторите. През април 2010 г. делото е прекратено, след като пострадалата и Харизанов се помиряват, но през юли същата година е възобновено, тъй като прокурорите преценяват, че има достатъчно доказателства за извършено престъпление от страна на Георги Харизанов. Пет месеца по-късно, през октомври 2010 г., обвинителният акт срещу Харизанов е внесен в Софийския районен съд.

Междувременно Харизанов е разследван и за кражба на 50 000 долара, а от 13 януари 2012 г. е и с обвинение по случая. Парите изчезнали през май 2001 г. от офис на фирма СТОА в София. По това време Харизанов работел като търговски агент в частното дружеството. Още тогава разследващите обърнали внимание на неколцина от служителите, сред които бил и самият той.

Георги Харизанов оглавяваше съвета на директорите на "Напоителни системи" от октомври 2011 година. Името му стана популярно след наводнението, причинено от скъсана язовирна стена, в село Бисер. След трагедията започна публичен спор около образователния му ценз за поста. Пред медиите Харизанов обяви, че има висше, но се оказа, че е завършил Датския колеж. Тогава земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че за поста му не се изисква висше образование и призна, че Харизанов е със средно. Тогава министърът припомни, че "един от най-големите умове на нашето съвремие и най-богатият човек Бил Гейтс завърши висшето си образование едва през 2007 г."

Найденов разпореди да се пуснат за продажба дърва за огрев

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди на шестте държавни горски предприятия да пуснат за продажба по 200 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com