ПАСЕ ни размаха пръст за малцинствата - помаци, македонци и роми

40066
ПАСЕ ни размаха пръст за малцинствата - помаци, македонци и роми

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) поиска от България прилагане на конвенцията за защита на националните малцинства и подписване на европейската харта за регионалните и малцинствените езици, съобщи радио Дойче веле в програмата за Македония.

От ПАСЕ са поискали България изцяло да приложи членовете от Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и най-вече в частта за индивидуалните права, „с оглед на факта, че не признава съществуването на македонско малцинство и на помаците”.

Кмет от ДПС плаши в Джебел: Искат циганите на сапун, турците на нож

Циганите на сапун, турците на нож. Така е описал ситуацията с малцинствата в България кметът на Джебел Бахри Юмер. Неговите думи бяха ...

Според асамблеята България трябва да покаже напредък в даването на права на лица, които принадлежат на националните малцинства, в частта относно изучаването на майчиния им език и поддържането на тяхната културна идентичност. ПАСЕ иска България систематично и безусловно да осъди езика на омразата срещу малцинствата и да засили мерките за взаимна търпимост и интеграция на представителите на тези общности.

Асамблеята също така е загрижена за възхода, който се наблюдава при националистическите идеологии и действия, както и враждебното отношение към малцинствата, въплътени най-вече в убежденията и акциите на партия "Атака". Тревога предизвикват и честите случаи на реч на омразата и насилие спрямо ромите. Като конкретни примери се посочват сблъсъците миналата година между активисти на "Атака" и мюсюлмани пред джамията "Баня Башъ", както и антиромската вълна в редица градове през октомври.

Също така, от ПАСЕ критикуват ефективността на българската съдебно система, слабите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и зависимостта на българските медии.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com