Отпускат 160 млн. евро за справяне с наводненията

5065
Отпускат 160 млн. евро за справяне с наводненията
Снимка: АПИ

Липсата на пари не е оправдание за това да няма превенция на наводненията от страна на общините. Това заяви пред Нова телевизия зам.-министърът на околната среда и водите и бивш областен управител на Софийска област Красимир Живков.

По думите му имало няколко механизма за финансирането на превенцията на наводненията и свлачищата, сред които фондът „Солидарност" и местните бюджети. „Освен това, от тази година има европейско финансиране за тази цел - 160 млн. евро има допълнително за тази цел от Оперативната програма „Околна среда", така че липсата на средства не е оправдание!", категоричен бе зам.-министърът.

МОСВ: Понижаването на речните нива ще продължи

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) днес ще има превалявания от дъжд , на места в Южна...

Той увери, че по време на министър Ивелина Василева за прът път имало кампания за масова превенция на наводненията и свлачищата. „Но отговорността за тези трагедии е обща - не само на държавата, но и на общините, и на хората", казва той.

По думите му кметовете на общините бързо реагирали на предписанията на министъра относно подготовката за евентуални нови инциденти. Зам.-министърът отчете, че са направени 517 проверки, от които последвали 370 предписания за кметове на общини. 76 пък са издадените актове за глоби за местни администрации, заради липса на действия по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com