Отново протести срещу въглищния и шистовия газ

20647
Отново протести срещу въглищния и шистовия газ
Снимка: Getty Images / Guliver

Нови протести се готвят в София, Пловдив и Варна срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ в България.

Протестите ще се проведат на 24 септември и ще са под надслов - "Срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ в България" с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна Забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната.

Граждански активните българи в големите градове на България продължават да се борят за правото си на чиста вода, земя и атмосфера, които са сериозно застрашени от продължаващото раздаване на разрешителни за проучване и експлоатация на неконвенционални изкопаеми горива на територията на страната, без да съществуват необходимите механизми за спазване на безсрочната забрана за прилагане на фракинг при проучването и добива на подземни богатства, заявяват организаторите от Инициативен комитет "За Чиста България"- гр. Варна.

С протестите те целят да информират всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директнен разрез с действащия в момента мораториум.

"С други думи, имаме Забрана на хартия, а държавата е първата, която я нарушава! В допълнение, след повече от две години действие на безсрочната забрана, държавните институции не са утвърдили нито една Наредба, която да указва кой, кога, колко често, по какъв метод, с каква техника извършава проверка на всички сондажи; не са взели никакви мерки за осигуряване на техниката за извършване на проверки; не са приели терминология и методология за проверки на сондажите; не са квалифицирали нито един специалист, който дори на хартия да разпознае какво е забранено и какво разрешено, нито в МОСВ, нито в МИЕТ; не прилагат задължителния във всички бели държави мониторинг на всеки сондаж.

За 2 години от гласуването на забраната в България се правят само опити за нейното пробиване и нищо в областта за мониторинг, проверки, контрол в МОСВ и МИЕТ! "Специалистите" не различават новите технологии и почти няма човек, който да е стъпвал на сонда за шистов газ, освен на "екскурзия", организирана от Американското посолство! Въпреки всичко това разрешения са издадени на Овъргаз, Парк Плейс Енерджи Корп, Русгеоком, Дайрект Петролиум, ПД Нефт и газ и други компании, които в сайтовете си, както и на фондовата борса оповестяват, че търсят и искат да добиват, чрез нековнеционални методи, а в заявленията си пред нашите институции вписват просто търсене на нефт и газ. Следствие на техните "проучвания" вече е регистрирано изчезване на водата в плевенско, точно до сондажа, за което институциите отново мълчат. Не са предприели никакви действия във връзка с трансграничния проблем с Румъния. Нужни са двустранни договорености които да гарантират опазването на общия ни водоносен хоризонт, както и предпазване от активизиране на високосеизмичните зони като Вранча. Забраната постоянно е атакувана от лобистите. Ние приемаме това като война с българския народ!", заявяват още организаторите на протестите.

Тяхната цел и борба е двете министерства МОСВ и МИЕТ да прекратят всички разрешения и договори за проучване и добив на нефт и газ, (особено на компании, които афишират пред цял свят, че ще използват Фракинг), докато не се назначат специалисти, не се разполага с подходяща техника, докато не се напишат наредбите за контрол, докато не се организира мониторинг, за да има всички предпоставки за вписването на Забраната в Закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com