Отново блокада пред Народното събрание - заради дървесината

4811
Отново блокада пред Народното събрание - заради дървесината
Снимка: БГНЕС

Протест на износителите на дървесина и дърводобивни предприятия ще блокира за втори път пл. "Народно събрание". Той ще се състои от 10:30 часа до 16:30 часа.

Целта на бранша е непроменена - отмяна на мораториума за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, който влезе в сила на 10 март тази година. Представителите на бранша са категорично несъгласни с мотивите на народните представители, внесли за гласуване забраната, че именно спирането на износа на дървесина трябва да е превантивната мярка срещу констатираните нарушения в горските територии в страната и че ограничението ще спре незаконната сеч у нас. И посочват, че само 16% от изсечената в България дървесина се изнася зад граница.

Износителите на дървесина блокират за половин ден два ГКПП

Износителите на дървесина и транспортни фирми ще блокират в продължение на шест часа граничните пунктове при Свиленград. От 10:30 часа ...

По оценк на бранша съкращенията в сектора от 10 март до момента са над 1 300, а загубите за бизнеса за същия период се оценяват на около 7,5 млн. лв. Общата загуба за тримесечния период ще е 40 млн. лв., от които 10 млн. ще са фонд работна заплата, а 18 млн. ще са загубите за сектор държавни горски стопанства. Мораториумът е наложен, след като са минали 1/3 от тръжните сесии за годината и 12 млн. лв. са вложени в държавата за дървесина, предназначена за износ, която в момента е блокирана и не може да се реализира на вътрешния пазар.

"Незаконна сеч има и в момента, след налагането на мораториума. Това не е ли достатъчно показателно за несъстоятелността на така наречените работещи мерки, взети от парламента? Изправяме се и срещу липсата на прозрачност при обсъждането на предстоящите законодателни промени. Погубването на малкия и средния бизнес може да постигне други цели, но не и справяне с незаконната сеч", казва инж. Димитър Николов, износител на дървесина. "До момента няма нито един законоуставен акт, издаден на наш кораб или товарен камион. Как, тогава, се стига до извода, че това трябва да е мярката", попита той.

"Готови сме на диалог с всички институции и контролни органи в държавата, защото желанието ни е да се намери решението, което да санкционира виновниците за незаконната сеч. Ще продължим с протестните действия, колкото се налага и няма да се откажем да защитаваме интересите на бизнеса, нито ще се съгласим с твърдението, че ние, износителите на дървесина и дръводобивни предприятия в страната, сме виновни за незаконната сеч в България", каза още Димитър Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com