Откриха събирано 100 години монетно съкровище под столичния площад "Света Неделя"

17317
Откриха събирано 100 години монетно съкровище под столичния площад "Света Неделя"
Снимка: Агенция КРОСС

2976 сребърни монети от I - II век, укрити в гърне с капак, намериха археолозите под столичния площад "Света Неделя". Това е най-голямата колективна монетна находка, намирана досега при разкопки в Сердика, съобщи Столична община. Находката бе представена днес от кмета на София Йорданка Фандъкова и археолога Снежана Горянова от Националния археологически институт с музей при БАН.

Съкровището е от римски денарии, поставени в керамично гърне с капак. Било е скрито в тайник под пода на една от античните обществени сгради. То е събирано поне 100 години, най-ранните монети са тези на император Веспасиан (69-79), а най-късните - на император Комод (177-192). Представени са почти всички императори и техните съпруги, дъщери или сестри от династията на Антонините – Нерва, Траян, Хадриан, Антонин Пий, Сабина, Фаустина Старша, Фаустина Младша, Криспина, Луцила.

Лувърът удължи рекламната си кампания за българската изложба

Музеят „Лувър” удължава с още две седмици рекламната кампания в парижкото метро за изложбата „Епопея на тракийските ц...

Монетите са събирани повече от век, вероятно от 3-4 поколения. Засега най-ранната е на император Веспасиан (69-79 г.), а най-късните - на император Комод (177-192 г.), съобщава в. "24 часа".

"Има монети на поне 9 императори и 4 императрици от 4 династии. Те са подбирани внимателно, защото до момента не сме засекли монети от една и съща серия”, разказа доц. Дочка Аладжова. По думите ѝ съкровището дава огромна историческа информация, защото доскоро се е смятало, че Сердика става град при император Траян. Монетите и разкопките при ларгото обаче доказват, че градът е по-ранен. Ако се обърне в злато, съкровището би тежало 500 г. Събраната сума е била сериозна за времето си, защото дневната надница на един нотарий в Римската империя бил 10 денария. 

Съкровището не е анонимно. Принадлежало е на Селвий Калист. За това свидетелства надпис с името върху гърнето. Той е бил римски гражданин от гръцки произход, което показва фамилията. 

“Очевдино става дума за член или глава на една от големите и знатни фамилии в Сердика. Скрито е между IV-VI в. в една от обществените сгради, която е била сериозно охранявана. Не е ясно каква е била причината - дали военна опасност, или по някаква причина собственикът му е отпътувал и не се е върнал повече”, обясни зам.-кметът по култура и образование д-р Тодор Чобанов. 

Откриха ново златно съкровище за 4,5 млн. долара

Американската компания 1715 Fleet, която има разрешение за търсене на съкровища край бреговете на Флорида, е открила буквално златна ми...

"Заедно с монетното съкровище при разкопките на пл. „Св. Неделя” е намерена и антична лампа. Това каза пред журналисти Снежана Горянова, заместник-ръководител на разкопките от Национален археологически институт с музей – БАН, предаде "Фокус".

"Нещата тръгнаха от нея – металотърсачът регистрира няколко монети и решихме да проследим ситуацията. Така попаднахме на нещо изненадващо за нас, хора с доста опит”, заяви Горянова. "Следващата емоция бе породена, когато започнахме да почистваме гърнето, в което бяха скрити монетите. Емоционално е да видите, че това, което сте намерили, не е анонимно, а е притежание на конкретен човек, който си има име и история. По определението на колегата Шаранков собственикът на това съкровище се казва Селвий Калист, има вероятност да е и жена, тъй като има липсващи части от надписа”, обясни Снежана Горянова

Инвестирали сме близо 8 млн. лв. в разкриване на културно-историческото наследство на града. Разкопките под пл. “Св. Неделя” ще продължат още месец, а догодина ще е вторият етап, каза Фандъкова.

Съкровището ще бъде изложено в Музея за история на София, след като приключи проучването му.

Уникално българско съкровище на изложение в Шумен

В Регионалния исторически музей – Шумен е представено съкровището от село Лесичово, Пазарджишко. То е открито през 1977 г. и се с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com