Откриха паметник на кирилицата в Монголия

21919
Откриха паметник на кирилицата в Монголия

Президентът Росен Плевнелиев откри първият паметник на кирилицата в Монголия в двора на 118-то училище на столицата Улан Батор.

Още по-радостно е, че монументът се открива днес, тъй като 11 май е денят на светите братя Кирил и Методий, обяви проф. Николай Овчаров, който е от инициативният комитет за издигане на паметника. Професорът подари на училището и икона на равноапостолите, рисувана в криптата на храм-паметник „Александър Невски". Иконата е копие на такава от 16 век, предаде Стандарт нюз.

В Монголия вдигат паметник на кирилицата

Български паметник ще блесне за 24 май догодина в Улан Батор. По покана на Н.Пр. посланика на Монголия в България - проф. Лхамсурен Дуг...

Президентът бе посрещнат в СОУ-то с химна на науката – „Върви народе възродени". Малко по-късно най-малките деца от гимназията му изпяха монголска песен за буквите, като всеки от малчуганите носеше корона с изписаните букви на кирилица. По-големите деца пък пяха и танцуваха.

"Чувстваме се в Монголия като у дома си и заради познатото четиво", отбеляза държавният глава.

"Именно тук най-ясно си давам сметка и се гордея с факта, че милиони хора по света говорят и четат на езика, създаден от първоапостолите", допълни той. Най-голяма бе радостта на учениците, когато президентът ги покани да се снимат заедно пред паметника на кирилицата, открит по случай 65-та годишнина от дипломатическите отношения между двете държави.

Националният домейн на кирилица "бг" получи одобрение

Националният домейн на кирилица „бг“ получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN. Док...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com