Откриха паметник на Димитър Пешев в София

40442
Откриха паметник на Димитър Пешев в София

С едно минутно мълчание и сведена глава кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откри в София паметник на политика Димитър Пешев, предаде „Фокус” . Под звуците на националния химн и с тържествено поставяне на венци от гвардейци кметът Фандъкова, заедно с министъра на културата Владимир Пенев и министъра на отбраната Тодор Тагарев почетоха паметта на Димитър Пешев.

Пешев е политикът, останал в историята на България с това, че като зам.-председател на Народното събрание през 1943 година се противопоставя публично на депортацията на близо 50 000 български евреи в лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

Спасиха паметника на Ильо войвода от претенциите на Мюфтийството

Улица „Цар Освободител" спаси паметника на Ильо войвода от претенциите на Мюфтийството. Районният съд в Кюстендил прекрати делото...

„В годината, в която отбелязваме 70 години от спасяването на българските евреи, се събираме тук днес, за да отдадем своята огромна почит към един човек, чието име е станало синоним на спасението”, отбеляза кметът Йорданка Фандъкова и подчерта, че Димитър Пешев не случайно е наричан – „човекът, който спря Хитлер”. Столичният кмет напомни, че през март 1943 годините, когато българският народ се е надигнал, за да спаси своите евреи, именно Пешев е станал изразител на народната воля. „Залагайки самия себе си, своя живот и своето достойнство, Димитър Пешев доказа, че българският народ няма да участва в престъпления срещу човечеството”, посочи Йорданка Фандъкова. По думите й – именно Димитър Пешев е показал и продължава да доказва и днес, че „всеки човек може и трябва да извиси своят глас в защита на своя народ”. „Нека днес да се поклоним пред големия българин, пред човека и праведника Димитър Пешев”, призова кметът на София.

Бюст-паметникът на Димитър Пешев е дело на скулптора Иван Минеков и е копие на поставения през 2000 година паметник в сградата на Съвета на Европа в Страсбург. Новият паметник се намира в парковото пространство на храм „Св. Георги Победоносец” на бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Княз Борис I”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com