Откриха Лот 2 на "Марица", цялата магистрала готова до октомври

12068
Откриха Лот 2 на "Марица", цялата магистрала готова до октомври
Снимка: БГНЕС

След толкова премеждия най-накрая завършихме успешно изграждането на Лот 2 на АМ "Марица" Димитровград - Харманли. Мечтата за АМ "Марица" датира от 1979 година. Тогава започва стрителството на тази магистрала. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, по време на официална церемония по откриването на Лот 2 на АМ "Марица", предаде "Фокус".

По време на церемонията Министър Лиляна Павлова връчи тържествено Акт 16 за открития участък на директора на АПИ инж. Лазар Лазаров. "Сега, почти 35 години по-късно, ние вече имаме изцяло завършени 80 километра от АМ "Марица". Тази магистрала вече ще може да осигурява огромния трафик, който има и връзката с ГКПП - Капитан Андреево", посочи Павлова.

Борисов: Старозагорци ще стигат до Истанбул за два часа по новата АМ „Марица”

„Когато има изградена инфраструктура заводите идват след нея. Не случайно римляните са правили пътищата, не съм го измислил аз". ...

По думите ѝ благодарение на интензивния график и усиления труд ще бъде завършен и Лот 1 - от Димитровград до връзката с АМ "Тракия". "Така цялата магистрала, с обща дължина 114 км, ще бъде завършена до месец октомври тази година", допълни още министър Павлова.

Скоро старозагорци ще ходят на кафе в събота и неделя до Истанбул за 2 часа, каза министър-председателят Бойко Борисов в Стара Загора.

Днес Бойко Борисов откри в Стара Загора новия зaвoд за производство на автомобилни уплътнения на международната компания "Стандард Профил груп", в който ще се реализира иновативна концепция за хибридно капсулиране на автомобилни уплътнения. Инвестицията в новата производствена база, оборудвана с най-добрите технологии, е 10.5 млн.евро. Модерният завод е на площ от 10 300 кв.м. В момента броят на работещите в "Стандард профил" в Стара Загора е 1050, но се планира постепенно увеличение на персонала до 1500 човека до края на 2016 г., съобщават от старозагорската община.

"Инфраструктурата като се изгради, идват инвестициите", каза Борисов и добави, че така се вдига икономиката. "Сега пускаме единия лот на "Марица", в рамките на месеци, като свърши археологията, магистралата ще бъде готова", обеща премиерът. По думите му, като бъде завършена, скоро старозагорци ще ходят "на кафе в събота и неделя до Истанбул за два часа".

Борисов поясни, че това е една огромна инвестиция, от която България дава едва 10-15%, а всичко останало са европейски инвестиции. Той каза още, че се изгражда скоростната ж.п. линия Пловдив – Свиленград, в която са вложени 700 млн. лв. Според премиера трябва да се усвояват изцяло европейските пари по програмите до 2020 година.

"Доволен съм, че правителството изпълнява в пълния си обем всички европейски програми. Затова е този ръст на икономиката от началото на годината, защото има такива заводи, има и работни места", каза още премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com