Откриха 278 нарушения в предприята за производство и съхранен на боеприпаси

19534
Откриха 278 нарушения в предприята за производство и съхранен на боеприпаси
Снимка: Getty Images / Guliver

278 нарушения на трудовото законодателство са установени от трудовите инспектори при проверки в 18 предприятия за производство и съхранение на взривни материали, оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия. В три от тях се извършва и утилизация на военни боеприпаси. По-голямата част от установените нарушения – 235, са свързани със здравословните и безопасни условия на труда.

Това показват резултатите от извършените проверки от страна на ГД "Главна инспекция по труда". Проверките бяха извършени между 8 октомври и 21 ноември 2014 г. в рамките на извънредна кампания „Осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията за производството и съхранение на промишлени взривни материали и утилизация на боеприпаси”.

В завода край Горни Лом трябва да е имало 40-50 тона боеприпаси, твърди експерт

В завода край Горни Лом трябва да е имало 40-50 тона боеприпаси, за да има такива поражения. Това коментира в интервю за Дарик радио пр...

Отстранени са 61 работници, заемащи длъжности, пряко свързани с управлението на работното оборудване, които не притежават необходимата правоспособност за работа с взривни вещества. Изготвени са 263 броя задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нередности. На работодатели и длъжностни лица са съставени 18 броя акта за установени административни нарушения, за които ще бъдат издадени наказателни постановления.

Сред най-честите нарушения са липса на технически решения за минимизиране на опасностите от взрив на работни места, на които се работи с взривни вещества, като заземяване или полагане на токопроводими настилки. Работи се с необезопасени движещи се части на работното оборудване. В някои цехове за производство се използват електрически съоръжения, които не са във взривозащитено изпълнение и това ги прави потенциален източник на искра или пламък. Установено е и неправилно складиране на боеприпаси извън изградените за това складове. Не е ограничен достъпът на неправоспособен персонал до електрически съоръжения и оборудване. Осветлението в някои цехове не отговаря на нормите за осветеност. Работното оборудване не защитава в пълна степен работещите срещу риск от директен или индиректен контакт с електрически ток. Не е осигурено специално работно облекло (токопроводими обувки и памучно бельо) за предотвратяване натрупването на статично електричество. Не са извършвани необходимите измервания на факторите на работната среда (за прах, шум) в някои цехове и участъци.

Последният инцидент с подобен завод станал в петък. Тогава в Мъглиж взрив стана в частен завод минути преди 11.30 часа. Мъж на 45 години загина, а четирима души бяха ранени. Две жени, на 30 и на 51 години, с изгаряния по тялото, бяха обработени в Стара Загора и транспортирани към Клиниката по изгаряния на УМБАЛСМ "Пирогов".

Според очевидци взривът е бил толкова силен, че е разрушил цеха наполовина, а покривът е изхвръкнал на 50-60 метра. Оградата, разделяща цеховете също е срутена. Според свидетелите няма как при такъв взрив вътре да е останал жив човек.

Складовете за боеприпаси в Пловдивско се проверяват поне веднъж годишно

Няма предприятия на територията на Пловдивско, в които се утилизират негодни за употреба боеприпаси. Това съобщи за "Фокус" Атанас Черн...

Авария по време на производствен процес е причина за взрива в предприятието "Балиста", произвеждащо пиротехнически изделия и ловни патрони за гладкоцевни оръжия. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той беше на мястото на злополуката в Мъглиж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com