Отчитаме слаб ръст на посещенията на чужденци през март

3360
Отчитаме слаб ръст на посещенията на чужденци през март
Снимка: БГНЕС

През март тази година посещенията на чужденци в България се увеличават с 2,6% на годишна база, като достигат 370,5 хиляди. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

Чужденците идват в страната най-вече по служебни причини, където е регистрирано нарастване с 23,1% на годишна база, или с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия – ръст от 9,5%. Посещенията на чужденци с цел почивка обаче намаляват с 11,8% спрямо март 2014 г.

Испания е посрещнала 28 млн. туристи през първото полугодие

Рекордните 28 милиона чуждестранни туристи се стекоха в Испания през първата половин година. Голяма част от тях са били германски и бри...

От общият брой на чужденци, посетили България през третия месец на тази година, делът на гражданите от Европейския съюз е 45,9%, като е отчетено увеличение с 1% в сравнение със същия месец на миналата година. Ръст е регистриран при посещенията на хора от Белгия с 10,4%, като се увеличат и идванията на граждани от Обединеното кралство, Франция, Испания, Чехия, Гърция, Австрия и Италия. Същевременно спадат посещенията на граждани от Унгария с 30,2% и Полша с 5,2%. Посещенията на граждани от Турция отчитат ръст от 9,9%.

През март тази година преобладава делът (42%) на посещенията с други цели, включително транзитни преминавания. Те са следвани от посещения с цел почивка и екскурзия, които заемат 37,2%, и със служебна цел – 20,8%, отчитат от НСИ. Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 93,2% от всички посещения на граждани от Израел и 81,3% на тази от Македония. По служебна цел най-много хора идват от Испания – 57,8%, и Австрия – 53,8%.

В същото време пътуванията на българи в чужбина през март са 318,3 хиляди, като нарастват с 1,6% спрямо тези през същия месец на 2014 г. И тук се наблюдава спад в пътуванията с цел екскурзия и ръст при тези с други цели – гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия.

Най-много се увеличават пътуванията на годишна база има към Испания - с 16,9%, Румъния - с 15%, Чехия - с 12,6%, Гърция - със 7,7%, Сърбия - с 6,9%, сочат данните на НСИ.

Побоите над чужденци се увеличават драстично, казват от МВР

Побоите над чужденци или цигани в България, извършвани от познатите в обществото като „скинари”, зачестяват. Това сочат дан...

Същевременно намаляват пътуванията към Обединеното кралство - с 9,5%, Австрия - с 9%, Италия - с 8,2%, Белгия - със 7,9%, Македония - със 7,1%

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com