От следващата година пчеларите ще получават компенсаторни плащания

3117
От следващата година пчеларите ще получават компенсаторни плащания
Снимка: Getty Images/Guliver

От следващата година пчеларите ще получават компенсаторни плащания, каза Манол Тодоров, пчелар и председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед”, предаде Фокус.

Това става ясно след проведена тридневна среща на пчеларите в Брюксел в Европарламента, инициирана от евродепутата Мария Габриел.

Десислава Танева: Близо 6 800 са регистрираните земеделски стопани, които са пчелари

"Близо 6 800 са регистрираните земеделски стопани, които са пчелари. Продукцията всяка година, която се произвежда от пчелния мед е ...

Седмицата на пчелата в Брюксел е била открита от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, като там отново са били поставени проблемите на пчеларството в България и Европа. „Пчеларите, чиито пчелни семейства са разположени в съседство или край блокове, които са медоноси, като рапица, слънчоглед, кориандър, ще получат компенсаторни плащания. Тук обаче трябва да отбележим, че това не касае пчеларите, които се занимават с биологично пчеларство, а само тези, които работят конвенционално. Т.е. известно е, че тези, които произвеждат пчелните семейства и пчелни продукти, получават субсидия по мярка 214”, допълва пчеларят.

Той информира, че благодарение на евродепутат Мария Габриел в Брюксел е имало български щанд. Според него той е бил най-посещаван и 90% от хората се интересуваха от Странджанския манов мед. „Известни сме вече и във Европа и това ще ни помогне да регистрираме Странджанския манов мед като „защитено географско указание” или „защитено наименование за произход”. Седмицата на пчелата и пчелоопрашването в Брюксел беше изключително важна. Имаше пчелари от Италия, Германия, Ирландия, нашата група беше много силна. българските пчелни продукти са с висок имидж. Нашият щанд беше най-посещаван от всички гости и граждани на Брюксел”, информира Тодоров. Според него на европейско ниво, бъдещето на пчеларството ще се реши като се набляга на взаимоотношението на пчеларите със зърнопроизводителите, като трябва да се запази балансът. „Защото фермерите поставят въпроса, че трябва да пръскат и торят, за да произвеждат реколта, а пчеларите казват, да произвеждат, но без да вредят. Новото е, че трябва нов подход отностно взаимоотношенията между самия пчелар и зърнопроизводителите. Министър Танева каза, че има шанс нещата да вървят към по-добро”, смята той. По неговите думи последната година, от както министър Танева е министър на земеделието и храните, за пчеларството се говори често и се решават някой от проблемите.

Според него основните проблеми на сектор пчеларство е неадекватното финансиране и здравословното състояние на пчелите в цяла Европа. „Известно е, че в Италия малкия кошерен бръмбар набира скорост. Той е локализирана, но все пак си остава проблем. И колегите от Италия поставят следния въпрос – преки и непреки приходи от пчеларството са 20 -22 млрд. евро. В същото време пчеларите получават около 350 млн. Има голям дисбаланс. В сектор „Земеделие и животновъдство” в Европа, пчеларите са с най-голям проблем предвид високата смъртност и това, че пчелните семейства намаляват непрекъснато”, информира Манол Тодоров. Според него финансирането на пчеларството както у нас, така и в Европа е много зле. На срещата в Брюксел се е акцентирало пчеларите да получават това, което заслужават - директна субсидия на пчелни семейства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com