От паметника на Незнайния воин започнаха празненствата за Трети март

25137
От паметника на Незнайния воин започнаха празненствата за Трети март
Снимка: БГНЕС

От паметника на Незнайния воин в София започнаха празненствата по повод националния празник Трети март. Българският трибагреник вече се вее в центъра на столицата и отбелязва 136 години от Освобождението на България. Венец в памет на загиналите беше положен от името на президента Росен Плевнелиев и от председателя на Народното събрание Михаил Миков. С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите. Прозвучаха и 20 артилерийски салюта. Пред паметника на Незнайния воин се събраха много граждани, общественици, дипломати, политици и духовници.

По повод Националния празник, в 12,00 часа ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12,30 в зала "България" започва съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония.

Огромно знаме покри Искърското дефиле за Трети март

  Огромно знаме покри Искърското дефиле за Трети март Огромно българско знаме се развя над Искърското дефиле по случай националн...

Междувременно стана ясно, че има истински бум в търсенето на български знамена за Трети март. Освен пред сградите на държавните институции, все по-често на националния празник българи закачат родния трикольор по прозорците и терасите на жилищата си. Точно българското знаме превърна една юристка в съвременната Райна Княгиня, съобщи Нова телевизия.

Нейните ръце са изваяли половината български знамена, които днес се развяват у нас. Колкото и странно да звучи, тя никога не е учила за шивачка. Завършила е право. Атанаска Велчева е известна в Първомай като Райна Княгиня, защото от 20-години шие българските знамена и с това издържа семейството си.

"Това е емоция. Не е просто работа. Емоция е да шиеш българското национално знаме. Има голяма тръпка. Не е просто да се шие нещо каквото и да е", категорична е Атанаска. За този 3-ти март признава, че не може да смогне с шиенето на трибагреници. Огромният интерес към националния флаг за нея е знак, че у българина се възраждат патриотизмът и бунтарският дух.

Най-голямата й мъка е, че в момента у нас се продават български знамена, произведени в Китай, на които нито цветовете съответстват на стандарта, нито детайлите по него. Шиенето на родното ни знаме се прави по строги правила. Всеки един детайл е уточнен със закона.

Държавният секретар на САЩ поздрави България за празника

Държавният секретар на САЩ Джон Кери поздрави България за националния празник "Трети март". Посланието от Америка е публикувано на стра...

Жената, отказала се от адвокатството, за да стане шивачка, признава че напоследък е все по-горда, защото за този национален празник българи, живеещи в чужбина масово си поръчат български знамена. А преди ден, кмет от близко село заявил 150 знамена, за да подари на всяка къща в селото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество