От днес минималната работна заплата става 310 лв.

28512
От днес минималната работна заплата става 310 лв.

От първия ден на новата година минималната работна заплата се увеличава с 20 лева и става 310 лева, предаде БГНЕС.

С решение на Министерски съвет от 1 януари до 31 март 2013 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще е 145 лв., а от 1 април – 150 лв. Финансовият министър Симеон Дянков коментира през изминалата година, че повишаване на минималната работна заплата от 290 на 330 лв. е невъзможно към момента. На 1 май 2012 г., когато минималната заплата бе повишена от 270 на 290 лв., министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обясни тогава, че минималната заплата ще се повишава с 20 лв. всяка година и прогнозата е през 2015 година да достигне 350 лв.

Допълнително пенсионно осигуряване - добра или лоша опция?

Над 5 млрд. лева са достигнали средствата, с които оперират фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Това заяви председателят н...

С решение на правителството от 1 януари 2013 г. се въвежда данък от 10 процента върху лихвите от депозитите. Данъкът няма да важи за детските, безсрочните влогове и разплащателните сметки. Банките ще имат ангажимент всеки месец да декларират изплатените лихви по срочните депозити. Те ще подават към данъчните данните за размера на платената лихва, както и на удържания данък. Ще има данък и върху хазарта от 15%. С него ще се облагат игри и залагания, включително тото лотариите, резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.

От 1 януари 2013 г. болничните вече няма да са вързани с изплащането на заплатите. Занапред работодателите ще са задължени да изпращат данните за болничните до 15 число на всеки текущ месец без значение дали заплатата е начислена и изплатена. Целта е да се ускори процесът на изплащане на парите, за което срокът е 15 дни от постъпването на информацията в НОИ.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com