Осиновяванията в България намаляват сериозно

4020
Осиновяванията в България намаляват сериозно
Снимка: Getty Images / Guliver

Положителната нагласа на обществото към осиновяване се нуждае от подкрепата на държават и обществото и от техните целенасочени съвместни усилия. Това заяви председателят на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на граждани (КВНОЖГ) в 43-то Народно събрание Бойка Маринска.

По последните данни на Министерството на правосъдието за 2013 година вписаните в регистрите за осиновяване деца са 707. Осиновени са 547 деца, като води САЩ с 201 деца, 93 са осиновени в Италия, 52 във Франция, 38 в Испания и малко над 30 деца - в Германия и Холандия. Получили отказ за осиновяване са 69 родители, а съдебните решения за прекратяване на осиновяванията, по данни на Агенцията за закрила на детето, са едва 16 за последната година.

Българите имат строги изисквания при осиновяване

Българите предпочитат да осиновят здраво дете в ранна възраст. Към края на юли тази година в националния регистър са записани 2 714 де...

Маринска подчерта, че осиновяването е личен акт с огромен принос за обществото, като обобщи, че от 2010 до 2015 г. броят на осиновените деца в България е намалял с 20 на сто. Можем да променим тази тенденция само с общите усилия на гражданското общество и институциите на изпълнителната и законодателната власт, каза още тя.

На събитието присъстваха народни представители членовете на Комисията, членове на Обществения съвет към Комисията, ръководители на агенции и неправителствени организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com