Още четири общини бедстват, в Кърджалийско обстановка е сложна

16205
Още четири общини бедстват, в Кърджалийско обстановка е сложна
Снимка: БГНЕС

Истинско бедствие се оказа началото на март за почти цяла Южна България. Няколко общини вече обявиха бедствено положение, а много населени места са без електричество и тепърва то трябва да се възстановява. Има и опасност от липса на стоки от първа необходмост.

Бедстващи

Към общините в много тежко състояние се присъединиха Гълъбово, Батак, Минерални бани и Якоруда. Всички те обявиха бедствено положение. Това съобщи пред БНР Първан Секиранов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

По данни на енергийните оператори над 760 населени места са без ток. Имаме повреди, както и по ниското, така и по високото напрежение. Направихме опити с вертолети от армията да установим по-точно местата на авариите. За съжаление, метеорологичната обстановка не позволява хеликоптерите да бъдат вдигнати. Продължават наземните работи по отстраняване на тези произшествия, заяви Секиранов.

По-голямата част от населените места в община Минерални бани са без ток и вода. Двете училища са затворени. В Хасковска област общо в 10 училища не се провеждат учебни занятия заради неразчистени пътища и липсата на ток. Принудителната ваканция ще продължи да нормализиране на обстановката.

В община Якоруда е обявено бедствено положение в селата Аврамово, Бел камък, Смолево и Конарско, съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Преди минути община Якоруда обявява бедствено положение заради липса на ток в повечето от малките села на територията на общината и пак поради обилния снеговалеж на територията на общината. Чуваме се постоянно с ЧЕЗ. Опитват се да отстранят авариите, но проблем е силният вятър и снегонавяванията от не по малко от 1,50, два метра. Там са най-сериозните проблеми в момента на територията на областта, село Аврамово, Бел камък, село Смолево и село Конарско.

От три дни има блокирани хора в хижа "Христо Смирненски" между Юндола и Белмекен. Роторната машина от снощи е на 300 метра от хижата, но преспата е над 5 метра и самата машина е закъсала. С приоритет се решават задачите, свързани с осигуряване на болни на хемодиализа и други заболявания. Втората задача е да работим с хора, които са закъсали по една или друга причина по пътищата.

Кърджалийска област

Обстановката в Кърджалийско остава кризисна, 285 населени места осъмнаха пак без ток, предаде БГНЕС.

В други 100 селища електрозахранването вече е възстановено. Няма ток в Ардино, Черноочене и Кирково, с изключение на район Бенковски. В Джебелско и Крумовградско само в общинските центрове има електричество, в Момчилград – без ток са 29 населени места, в Кърджали – 4. Спряно е водоподаването в 5 населени места в Кърджали, 29 в Момчилград и на цялата територия на Черноочене и Крумовград. По обяд днес беше отворен пътя за село Миладиново. Осигурен е достъпът и до село Конево. В следобедните часове се очаква да се разчисти пътят до село Рудина, откъдето линейка трябва да извози жена за хемодиализа в кърджалийската болница. В 4 ч. тази сутрин след непрекъсната работа е отворен пътят за село Черешица. Продължава почистването на пътя до село Бащино, който все още е затворен за движение. Обстановката в населените места е сложна, хора и техника работят за осигуряването на достъпа до десетки селища.

Областният управител Илия Илиев поиска хеликоптер от министъра на отбраната, който да извърши оглед на авариралите електросъоръжения, до които няма достъп. През последните няколко дни в областите Кърджали, Хасково и Смолян излязоха от строя общо 36 електропровода. 10 аварийни екипа от страната бяха изпратени на помощ в региона. Част от пораженията вече са отстранени и захранването на помпените станции е възстановено. На много места обаче подходите до стълбовете са блокирани и не е възможно да се установи точната повреда. Най-тежко е положението в община Ардино, където роторните снегорини са работили цяла нощ и продължават да пробиват по трасето.

Продължава работата на екипи на полицията и пожарната за овладяване на бедствената ситуация в област Кърджали. Оперативният щаб на ОД на МВР в Кърджали действа в условията на извънредни ситуации. Към момента няма бедстващи хора. Полицейски патрули на входа и изхода на Кърджали, в посока към Ардино и Черноочене ограничават навлизането на автомобили по непочистени пътища, където има риск от аварийни ситуации. Затворени за движение са: пътят Кърджали-Асеновград през Паничково и Кърджали-Ардино. Трасето Кърджали-Николово-Хасково е проходимо, но с ограничение за товарните автомобили, които трябва да са без ремаркета и полуремаркета. Проходими са още Кърджали-Крумовград и Кърджали-Хасково през село Мост. Остава призивът към шофьорите да не предприемат пътувания в областта освен при крайна необходимост. Ако тръгнат на път, да имат готовност за движение при усложнени зимни условия.

30 са аварийно-спасителните операции на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" през вчерашния ден. Четирима болни са били транспортирани до здравни заведения и до спешни екипи за оказване на медицинска помощ. Трима служители са отстранили паднал покрив на гараж върху два автомобила в Кърджали. 13 са сигналите за паднали дървета, които са били отстранени от екипи на пожарната и платната за движение са били освободени. Три закъсали автомобила също са били изтеглени от пътните платна. Спасителен екип е превозил с високопроходим автомобил специалисти на електроразпределителното дружество за отстраняване на авария.Очаква се в Кърджали да пристигне министърът на вътрешните работи в оставка Любомир Вучков.

Четири метра преспи в Кърджалийско, в Смолянско още няма мобилни връзки

Областта в Кърджали остава бедствено. Особено тежко е положението по пътя към село Чилик, предаде Нова телевизия. Отворен е пътят Крум...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com