Орешарски: Тероризмът няма оправдание

6278
Орешарски: Тероризмът няма оправдание

Тероризмът няма оправдание под никаква форма. Няма кауза, която да го оправдава. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на церемонията в памет на загиналите при тентата на летище Сарафово в Бургас, предаде БГНЕС.

Премиерът Орешарски благодари на приятелските служби, които съдействат на разследването на атентата в Бургас, като изброи и държавите Канада, Австралия и Ливан. Орешарски цитира и Васил Левски: "Братство всекиму без да гледаме вяра народу".

"На днешния ден мислите и молитвите ни са със семействата на жертвите от атентата тук, в Сарафово", отбеляза Орешарски. Той подчерта, че от векове в България мирно съжителстват различни етноси и вероизповедания. "Нашето общество е толерантно и демократично и като държава-член на Европейския съюз, ние защитаваме ревностно правата и фундаменталните свободи на гражданите", добави Орешарски. Той допълни, че за съжаление няма механизъм, който да е доказал своя ефект срещу тероризма. "Вярвам, че единствената възможност, която имаме като демократични общества, е да се обединим и заедно да се борим", категоричен е Орешарски.

"Смятам за важно, че ЕС работи за консенсусно решение, което да позволи от една страна включването в списъка на терористичните организации на военното крило на Хизбула, от друга страна - да бъде запазено сътрудничеството с всички политически партии и финансовата подкрепа на нашия важен партньор в Близкия изток Ливан", каза Орешарски.

Премиерът увери, че терористичният акт не е повлиял на приятелските отношения между България и Израел. "Нещо повече – смятам, че той обедини усилията на двете страни за още по- ползотворно сътрудничество", добави той. Орешарски изрази удовлетвореността си от съдействието на израелската страна по разследването и благодари за проведените обучения и обмена на полезни практики, свързани с превенцията и противодействието на терористичните атаки.

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс поднесе съболезнования от страна на американския народ, а Боби Прайс, баща на загиналата при атентата Елиор, каза: "В моето сърце няма място за омраза. Този мемориал е във ваша чест", имайки предвид загиналите. "На това място е била вашата последна глътка въздух", добави Боби Прайс.

По-рано главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че едно звено ще се бори с трансграничната престъпност и тероризма. То ще е към ДАНС и така ще се концентрират отговорностите при евентуални подобни кризи.

На възпоменателната церемония в Бургас присъстват посланиците на Израел, САЩ, депутати, кметове, областни управители и др.

След церемонията бе открит и мемориал в памет на загиналите. Специално от Израел пристигнаха близки на загиналите, генералният директор на Израелския червен Давидов щит, директорът на болницата "Ихилов" в Тел Авив, които заедно с посланика на Израел в София, дипломати, български политици, министри, представители на Хабад, на еврейската общност в България, на израелския бизнес и общественици, почетоха жертвите.

Припомняме, че днес се навършва една година от атентата на летище Сарафово в Бургас.

На 18 юли 2012 автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com