Орешарски: Предстоят няколко години лечение

18773
Орешарски: Предстоят няколко години лечение
Снимка: БГНЕС

Предстоят няколко години лечение от заболяването в последните години. Въпреки това първите малки стъпки към подобрения в стандарта на хората вече бяха направени.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за "24 часа".

Правителството не обсъжда повишаването на данъците.

На въпрос дали се обсъжда данък богатство или отмяна на плоския данък, премиерът отговори: "Не зная какво точно се обсъжда. Аз нищо не обсъждам. За мен данъчната система, така както се конструира в периода 2006-2008 година, е доста адекватна за този етап на социално-икономическо развитие. Радвам се, че в предходния мандат не пипнаха нищо, щяха да развалят и тази система".

Пламен Орешарски обори упреците на бившия финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков, че правителството трупа дълг и харчи парите на децата ни.

"Дянков е в основата на провала във фискалната политика за отминалия мандат. Бих искал да го успокоя, че няма дори да се доближим до изразходваните от него 8 млрд. лв., с които влоши фискалната позиция на страната ни. Другото отново са празни от съдържание приказки, защото практически не задлъжняваме", подчерта министър-председателят Орешарски.

"Само искам да подчертая, че аз много мечтаех да заваря 8 млрд. лв. фискален резерв, колкото беше в 2009 г., а не половината от него. Мечтаех и правителственият дълг да е 10 млрд. лв. - равнището му от 2009 г. , а не 14,5 млрд. лв., колкото остави ГЕРБ. И вместо да мълчат по тези теми, по които резултатите им са плачевни, те правят неразбираеми коментари...", припомни той икономическите параметри.

Попитан какво се случи с онзи 1 милиард нов дълг, който разпали страстите на опозицията през лятото, премиерът заяви: "Всеки, който се интересува от тази тема, да влезе в сайта на Министерството на финансите и да види размера на консолидирания правителствен дълг в края на първото тримесечие на 2013 г., когато приключи мандатът на предходното правителство. Ще види, че дългът е малко над 14,4 млрд. Лева. По предварителни данни към края на 2013 г. той вече е 14,1 млрд. т.е. има не увеличение, а намаление. Затова и този 1 млрд. лв. го отнесете към политическите закачки. Надявам се с тези данни да се запознаят и шумните говорители от лятото и ако действително ценят морала, е добре да се извинят за всички нелепости, които изговориха тогава".

Пламен Орешарски посочи като приоритети на своето правителство през тази година: икономическо възстановяване и насърчаване на растежа, подобряване на административните услуги, рационализиране на здравеопазването - модернизиране на спешната помощ, рационализиране на лекарствената политика, реорганизиране на болничната помощ или поне подготовката за подобно реорганизиране.

"Няма да забравим и социалните политики, но не ги включвам между водещите, защото те са функция на възстановяването на икономиката и събирането на бюджетните приходи", обясни министър-председателят.

Той отбеляза, че макроикономическото здраве започна да слиза до личния живот на всеки български гражданин в периода 2005-2009 година, когато заплатите и пенсиите почти се удвоиха.

"Сега ни предстоят няколко години лечение от заболяването в последните години. Въпреки това първите малки стъпки към подобрения в стандарта на хората вече бяха направени, а други - планирахме в настоящия бюджет. Истината е, че ни трябва още време и последователни усилия, без да се впускаме в месианство", подчерта министър-председателят Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...