Опасно сурово мляко в София, Габрово и Видин

7002
Опасно сурово мляко в София, Габрово и Видин

Установени са повишени концентрации на микотоксина Афлатоксин M1 в проба сурово мляко при регулярния контрол осъществяван от БАБХ във фермерски пунктове за събиране на сурово мляко, съобщиха от агенцията, предаде БГНЕС.

Във фермерски пункт в област Видин е констатирана малко по-висока от максимално допустимата концентрация, определена в Европа за афлатоксин М1 на килограм сурово мляко. Завишени количества са констатирани и във фермерски пункт в област Габрово и София област.

Цялото количество сурово мляко не се допуска в хранителната верига, като се унищожава, а на фермерските пунктове е наложена забрана да търгуват с мляко до излизане на отрицателни за наличие на афлатоксин лабораторни проби. Според становище на Центъра за оценка на риска към БАБХ, надвишаването на пределно допустимите количества не означава предизвикване на мигновени негативни здравни ефекти върху населението, като относителния риск от поява е по-малък от 1 допълнителен случай на 1 милион население годишно

Рискът за консуматора е минимален, когато максимално допустимата концентрация е съвсем малко превишена. Максимално допустимите концентрации определят дали стоките могат да бъдат допуснати до пазара или не. От гледна точка на предпазване здравето на консуматора, консумацията на храни с повишени концентрации на афлатоксини трябва да бъдат избягвани в дългосрочен план. Афлатоксините са микотоксини, които могат да се появят естествено, вследствие на плесени, и които също могат да се намират в зърнените храни. Те могат да се образуват преди събирането на реколтата или по време на съхранението на фуража или храната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com