Омбудсманът: Подслушването е нарушаване на правата ни, трябва да има осъдени

4969
Омбудсманът: Подслушването е нарушаване на правата ни, трябва да има осъдени

Подслушванията като тема засягат и омбудсмана, защото едно незаконно подслушване засяга основните човешки права. И е редно да има осъдени, след като сега прокуратурата направи тези разкрития. Това каза пред Нова телевизия омбудсманът Константин Пенчев във връзка със скандала с подслушванията.

Пенчев припомни, че България е осъдена в Страсбург за прекомерно много използване на СРС и не толкова контролирано ползване. "Този парламент не промени закона и въпросът не е уреден добре законодателно дори. Контрол не може да има очевидно. Тази информация трябва да има граждански контрол, който да гледа поне отчетността. Направиха подкомисия в НС, депутатите са представители на гражданите, не е казано всеки да ходи и да бърка в подслушванията, защото е класифицирана информация. Очевидно не е свършено нещо. В доклада на прокуратурата се видя обосновано предположение за незаконно подслушване", поясни Пенчев, предаде БГНЕС.

Много съм притеснен, това е навлизане в личния живот на хората, това е сериозно посегателство върху човешките права, добави Пенчев. Той подчерта, че трябва да има промени в закона и съдът да не подписва безкритично като селски кмет. "Въпросът е много сериозен и се надявам не само да има посочени виновни, а този път да има и осъдени. Писна ми 23 години само някой се подслушва, не се подслушва, стават скандали, излизат флашки. Дори и двама души да влязат в затвора, всички хора да знаят, че това е като обица на ухото", каза омбудсманът. Той е категоричен, че трябва да има железни, справедливи правила, които да се приложат, тогава и най-лошите хора, които искат да си служат с компромати, няма да могат да го правят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com