Окупацията продължава с черни рози и скандирания

38458
Окупацията продължава с черни рози и скандирания

Окупацията на Софийския университет продължава и днес. Това каза пред журналисти Ивайло Динев, един от участниците в протеста.

Националният щаб на "Ранобудните студенти" ще излезе с обща декларация утре, а днес взе първото си решение: Ние отказхме среща с министърката на образованието Анелия Клисарова. Ако водим диалог с министърката, това означава, че легитимираме това правителство. Ние го смятаме за нелегитимно. Защо да водим този диалог, тъй като вече сме окупирали университета? Тя, ако е искала да дискутира реформите в образованието, както се казва в поканата за тази среща, е трябвало да приеме нашата покана преди, каза Динев.

Студентите подготвят общо шествие за Деня на будителите

Студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски” заявиха, че се подготвя общо шествие на всички студенти от СУ и ...

От Националния щаб на студентите - окупатори заявиха, че има информация за натиск от страна на преподаватели срещу протестиращите студенти.

По никакъв начин не приемаме да има сплашване за това, че заемаш гражданска позиция. Това каза Кирил Чуканов от „Ранобудните студенти”, предаде „Фокус”. „Относно ректорите и ръководствата на университетите до нас стигна информация от колеги, с които обменяме мнение, че започва натиск срещу тях, индивидуални привиквания, сплашвания, заплашвания с изключвания, агитации между студенти в лекции, че преди години е имало протести, когато студенти не са завършили. Нашата твърда позиция е, че абсолютно не приемаме по никакъв начин да има сплашване за това, че заемаш гражданска позиция”, заяви Чуканов.

„Твърдо отричаме това и заставаме зад всички студенти, които са решили да изкажат мнението за това, че ако продължават тези опити за сплашване, ние ще потърсим отговорност от тези лица”, каза още той.

Предупредителен протест на лекари и стоматолози от Пловдив

Лекари и стоматолози от Пловдив излизат на предупредителен протест в петък. Това съобщи пред журналисти д-р Георги Кръстев от Регионалн...

20:25 Протестиращите в столицата се върнаха пред сградата на Ректората. Протестиращите студенти и групата, която дойде от Министерски съвет, свирят на свирки, скандират „оставка” и развяват български знамена. На асфалта на кръстовището пред СУ „Св. Климент Охридски” е изписано „ОСТАВКА” и е нарисувана табела, на която пише: „Доставка” и „окупация”.

Студентка от ВТУ: Заплашиха колега, че ще остане без крака, ако не спрем

Подложени сме на натиск в университета. Това заяви пред bTV студентката от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" Марин...

Движението в района на СУ „Св. Климент Охридски” е блокирано. Има засилено полицейско присъствие. По-голяма част от участниците в протеста се разотиват. Останали са около 50 души.

20:10 Група протестиращи, идващи от Министерски съвет, се присъединиха към протеста на студентите пред парламента. Недоволните граждани освиркват и скандират „оставка”. Има хора, дошли с велосипеди, на някои от които пише „оставка”. Някои участници в протеста тупат на барабани, на които също е изписано „оставка”. Протестиращите носят български знамена и на Европейския съюз.

20:00 Протестиращите студенти се събраха пред сградата на парламента. Участниците в протеста освиркват и скандират „оставка”. Част от хората носят български знамена, други са запалили свещи. Има засилено полицейско присъствие в района. Сградата на Народното събрание е заградена с метални прегради, зад които има полиция. Хората носят отрязана конска глава с кръв по врата, на която пише: „Мафия”. Движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски” е блокирано.

Има хора и пред СУ „Св. Климент Охридски”. Студенти от театър-лаборатория „Алма Алтер” изнасят концерт.

19:25 Движението на Орлов мост вече е пуснато за движение, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Групата протестиращи, които бяха блокирали временно движението на Орлов мост, се върнаха отново към сградата на Ректората. Протестиращите скандират „Оставка” и „Окупация” и тупат на барабани. Един от протестиращите носи конска глава с кръв по врата, направена от стиропор. Движението на кръстовището на бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски” продължава да бъде блокирано.

Студентите подготвят общо шествие за Деня на будителите

Студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски” заявиха, че се подготвя общо шествие на всички студенти от СУ и ...

19:20 Десет студенти от Технически университет – София са окупирали аудитория 1154. Това съобщи за Агенция „Фокус” Грета Цонева, студент от ТУ и участник в окупацията. „Окупацията ще продължи до оставката на правителството. Действията ни са в подкрепа на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и всички останали 14 университета. Протестираме и залата ще бъде окупирана”, заяви Цонева.

Аудиторията е окупирана от 15.30 часа. „Избрахме тази зала, защото в нея имаше най-малко лекции и да не спираме учебния процес на останалите. Който иска – да дойде и да ни подкрепи. Направихме това, за да видят, че не всички сме пасивни, а ние сме се събудили”, каза още Грета Цонева.

19:15 По-голяма част от протестиращите пред Ректората блокираха кръстовището на Орлов мост, развяват български знамена, свирят на свирки, скачат и скандират „Всеки ден ще е така до победата”. Част от лозунгите на протестиращите гласят-„Оставка”, „Медицински университет-София”. Протестиращите разпространяват вестник „Протест”, чиято главна страница гласи „Защо оставка сега, слънчогледите погледнаха слънцето”. В района има засилено полицейско присъствие. Пред сградата на Ректората също има група от протестиращи.

19:08 Около 150 са били протестиращите пред сградата на Министерския съвет в центъра на София към 19.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. До този момент протестът в столицата протича без инциденти. Полицията продължава да осигурява обществения ред и сигурността.

18:50 Студентите пред Ректората скандират „всеки ден ще е така до победата”. Недоволните граждани свирят на барабани и свирки. Някои студенти излязоха от СУ „Св. Климент Охридски” и се присъединиха към останалите протестиращи около Ректората. Някои участници в протеста носят черни рози. Студенти носят якета, на чиито гърбове има надпис „оставка”.

Студентка от ВТУ: Заплашиха колега, че ще остане без крака, ако не спрем

Подложени сме на натиск в университета. Това заяви пред bTV студентката от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" Марин...

Има засилено полицейско присъствие в района.

18:45 Блокирано е движението от Орлов мост до бул. „Цар Освободител”, както и на кръстовището на бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски” заради протеста. Движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” се осъществява нормално. Пред Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” има събрали се протестиращи. В района има засилено полицейско присъствие.

Снимка: NOрешарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com