Одрин няма да ни съди за наводненията

4471
Одрин няма да ни съди за наводненията

Властите в Одрин няма да предявят претенции за обезщетения заради потопите, причинявани от българските реки, но настояват за прецизен контрол на язовирите. Това заяви кметът на Одрин Реджеп Гюркан, който е от Републиканската народна партия, предаде БГНЕС.

Гюркан посочи, че е сложно да се управлява община, която е обградена от водите на трите реки Марица, Тунджа и Арда, които идват от България, а две от тях минават и през Гърция. "Така като местоположение имаме както шанса, така и нещастието през града ни да минават трите големи реки и да се събират точно в Одрин. В Марица се влива още една гръцка река. Вследствие на това всяка година около 1 700 000 куб.м/сек. прииждат в Одрин", уточни Гюркан. Запитан дали ще съди България заради причинените щети и загуби, той посочи, че не допуска страната ни умишлено им праща пълноводие и потопи.

"В Турция стана популярно твърдението, че щом има наводнение, значи България е отворила клапите на язовирите си. Обаче аз зная, че това не е така. Язовирите, при които има ВЕЦ, те ни притесняват, както и фактът, че във водоемите не се оставят достатъчно свободни обеми. Очакваме България да контролира много по-задълбочено водните количества в язовирите и речните нива. Само от края на 2014 г. и началото на 2015 г. преживяхме 4 потопа, това не се е случвало от много години", подчерта кметът на потърпевшия град. Той допълни, че от 4 месеца арената за мазните борби е под вода и провеждането на традиционните турнири е под въпрос.

"При едно предишно наводнение ме бяха попитали дали ще съдим България. Разбира се, че не мисля да предприема подобна стъпка. За да внеса иск, трябва да докажа, че потопите са умишлено причинени, а аз не вярвам, че може да има такива провокации. Ние сме съседи, при това добри. Бихме били щастливи, ако българската страна внимава със свободните обеми в язовирите. Колкото до щетите, нямаме жертви и разрушени къщи. Но земеделските площи са абсолютно неизползваеми и сезонът е вече изгубен, особено за оризищата. Одрин произвежда 40% от общия добив на ориз в Турция, но за тази година това е вече провалено. Най-малко на 80 млн.евро възлизат щетите от наводненията за земеделието", коментира Реджеп Гюркан.

Той каза още, че са започнали разговори с гръцките власти от районите по поречието на Марица за съвместно почистване на речното корито. "Река Марица е границата ни с Гърция, участък от 145 километра минава през Одрин. Започнахме разговори с гръцките колеги по поречието на реката за съвместно прочистване на коритото й, но това е дългосрочен и сложен проект, който ще отнеме много време и усилия. В района на най-потърпевшия квартал Караач държавата ще изгради 12 километра изкуствен канал, който да поема и отбива водите", заяви Гюркан.

Заради потопите одринските власти са се отказали и от амбициозния проект за изграждане на хидросъоръжение и ВЕЦ на река Тунджа. "Имаше два проекта, единият предвиждаше изграждането на хидросъоръжение съвместно с българската страна, но той е спрян преди 3-4 г. след неуспешни преговори с правителството в България. Не мисля обаче, че този проект е отхвърлен окончателно, очаквам нов старт на преговорите на по-следващ етап. Отказахме се и от втория проект, финансиран от общината, областната управа, Търговско-промишлената палата, Търговската борса, причината отново са наводненията. Преценихме, че не можем да управляваме нещо, което е неуправляемо", посочи кметът на Одрин. Миналата седмица той посетил Амстердам, там видял как перфектно се контролират водните ресурси. Надявам се холандският модел да бъде пример както за България, така и за нас, намекна Гюркан.

Запитан за проблема с бежанците от Сирия, кметът на Одрин призна, че се справят изключително трудно с тях. "Проблемът има две измерения, едното е чисто човешко и ние не можем да останем безучастни спрямо действията на Ислямска държава и трагедията на местните хора там. Толстой казва "Ако чувстваш болката, значи си жив. Ако усещаш болката на ближния и я споделяш, тогава си човек". Така и ние не можем с мълчание да възприемаме убийствата на хора. Но проблемът с прииждащите в страната ни бежанци стана крайно тежък и вече е извън контрол", коментира Реджеп Гюркан. Той допълни, че все пак Одрин е най-малко засегнат от него. Съвместно с областната управа кметството осигурява изхранването на тези хора и после със специално наети автобуси ги препраща към бежанските лагери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...