Очакваме половин милион туристи у нас през лятото

24185
Очакваме половин милион туристи у нас през лятото
Снимка: Getty Images / Guliver

Бройката туристи, която очакваме да посети България през летния сезон, е около половин милион туристи. Това каза Калин Драганов, член на Управителния съвет на АБТТА, предаде Фокус.

„Засега няма никаква индикация за това, че летният сезон няма да се развие добре. Очакваме едно увеличение на туристическия поток, а дали това ще е с 2%, 3%, 5%, не мисля че е толкова съществено”, каза Драганов.

Двойно повече приходи от туризъм в Пиринско

Приходите от нощувки в средствата за подслон и местата за настаняване през декември 2013 г. в Пиринския край достигат до 6.83 млн. лв. ...

По думите му по-важното е да се запази тази тенденция за увеличение на туристическия поток. Калин Драганов допълни още, че все пак е много рано да се прогнозира как ще се развие летният сезон.

„Холандците като подредена нация имат сайт, на който човек може да влезе и да провери колко са точно бройките на записаните туристи за България. До момента те са около 10 000 човека, които са се записали да почиват у нас”, каза още Калин Драганов. Той посочи, че общата бройка, която се очаква само от холандски туристи е около 30 000 човека.

Нашите курорти не отстъпват по качествено на услугите от конкуренцията, допълни Драганов. „Тука става въпрос за масов туризъм, тъй като България все пак е установена като страна предимно за такъв тип туризъм. При нас почиват средната и по-бедна категория туристи. За съжаление или за радост, не мога да кажа, но в България скоро не се очаква да ни посетят най-високо категоризираните туристи, поради ред причини”, каза Драганов.

По думите му, първо, нямаме такава база, която да отговаря на изискванията на богатата класа туристи и второ, защото много трудно се изгражда имидж за богати туристи. Спокойно можем да кажем, че от средната класа надолу България е много добра дестинация, добави Драганов. На въпрос какво трябва да се направи, за да привлечем богата класа туристи, Драганов отговори, че затова за нужни много пари за реклама. „Мисля, че по-добре би било да се насочим към този сектор, който в момента имаме. Мисля че едно евро, дадено за реклама там, ще възвърне много повече пари, отколкото ако се опитваме да привлечем богатите туристи да почиват у нас”, обясни Калин Драганов.

Туроператори искат заличаване на некоректните фирми

Туроператорите, които не са подновили застраховките си "Професионална отговорност", да отпадат веднага от туристическия регистър на МИЕ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com