Обвиниха шефовете на ДАИ – Плевен за изнудване и подкупи

20071
Обвиниха шефовете на ДАИ – Плевен за изнудване и подкупи
Снимка: БГНЕС

Днес бяха повдигнати обвинения на директора на регионалната дирекция "Автомобилна администрация" е Плевен Николай Николов и на заместника му Георги Мъцин.

Двамата бяха задържани заедно с още 5 души от специализираното звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС, предаде БГНЕС.

С обвинение е и Илко Илиев, собственик на транспортна фирма. Престъпленията са извършени в периода юли – октомври 2014 г.

Шефът на ДАИ Николай Николов е с три повдигнати обвинения за това, че чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение е поискал и приел подкуп в размер на 4000 лв., че е поискал и приел подкуп в размер на 1000 лв. и за незаконно държане на боеприпаси (46 патрона). Деянията са извършени в условията на продължавано престъпление.

Георги Мъцин е обвинен като помагач на Николов при получаване на подкупа в размер на 1000 лв.

Илко Илиев е обвинен като помагач на Николов при искане и получаване на подкупа в размер на 4000 лв. Второто обвинение на Илиев е за незаконно държане на боеприпаси (14 патрона). Тримата за задържани за срок от 72 часа.

Специализираното звено към СГП е поискало от Окръжен съд – Плевен най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража.

Припомняме, че при извършените над 20 претърсвания и изземвания, 7 лични обиски на лица и свидетелски показания е установено, че някои от държавните служители на ДАИ в Плевен са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквали плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт. Т.нар. такса "спокойствие" е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Установени са и спорадични плащания при извършени пътни нарушения. Служителите на ДАИ са търгували и с издаване на лицензи за управление на МПС.

Прокуратурата и ДАНС удариха автомобилната мафия в Плевен

Сериозен удар направи специализираното звено за борба с корупцията в Плевен. То вкара в ареста седем души, които са директно свързани с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com