Общините с бежанци ще получат субсидии за инфраструктура

17972
Общините с бежанци ще получат субсидии за инфраструктура
Снимка: БГНЕС

Сериозни субсидии ще има за общините, които имат на територията си бежански центрове, както и за тези, които изпълняват интеграционни програми, свързани с чужденците, които вече имат статут у нас. Субсидиите ще са главно за инфраструктурни проекти. Това съобщи в Харманли главният секретар на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Златко Александров по време на среща в четвъртък вечерта между институциите, представители на ДАБ и гражданите.

През 2015 г. на територията на община Харманли ще бъде изградена пречиствателна станция на центъра и в него ще има пълно видеонаблюдение, информираха още от Държавната агенция за бежанците, предаде Стандарт нюз.

Кметът на Харманли настоява за лагер от затворен тип за бежанците

Напрежение в Харманли заради бежанския център. Там вече има 1900 души при капацитет от 3500 места. Заради бежанците кметът на Харманли...

Областният управител на Хасково Добри Беливанов и шефът на ОД на МВР комисар Ангел Цанков обаче настояват жандармерията да се върне на позициите си в Хасковска област, а нейни формации да бъдат изпратени за подсилване на охраната в лагер в Харманли.

Пълен анализ на дейността на охранителната фирма, която работи на територията на Регистрационно-приемателния център в Харманли поиска още областният управител. Той настоя и за бързо довършване на оградата.

Ден преди срещата кметът на Харманли Михаил Лисков оглави официално бунта на местните бежанци да се разхождат свободно из града, като изпрати писмо до министър-председателя и парламентарно представените партии с искане лагера в Харманли да бъде обявен от център от отворен тип в такъв от затворен. В мотивите кметът посочва, че битовата престъпност в града рязко се е увеличила, след идването на чужденците.

Твърденията му обаче опроверга комисар Цанков, който посочи, че през 2014 г. е имало 5 криминални случая, извършени от бежанци, които са заловени, има образувани производства, а единият от нарушителите вече е осъден. За сметка на това през изминалата година има 11 случая на посегателства над бежанци.

В Харманли искат бежанският център да е от затворен тип

Жителите на Харманли настояват бежанският център в града да стане от затворен тип. Местната управа изпрати писмо до премиера Бойко Бори...

Главният секретар на ДАБ Златко Александров пък разясни, че искането на харманлийци бежанците да са под ключ е невъзможно, тъй като в центъра в града има настанени много семейство, майки с деца.

По темата с връщането на бежанци от други европейски държави към България, главният секретар на ДАБ обясни , че към момента има едва 100 запитвания от държави от ЕС за връщане на лица, получили бежански статут у нас.

Александров съобщи още, че предстои увеличаване на щатния състав в центъра в Харманли. Към 22 януари в него са настанени 1655 кандидати за закрила. Главният секретар поясни, че според вътрешните правила на центъра, бежанците, които се прибират в лагера, след разпоредения вечерен час -22 ще бъдат санкционирани, а при рецидиви се вземат по строги мерки и напускане на центъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com