Община Смолян обмисля заем от 11 млн. лв.

15277
Община Смолян обмисля заем от 11 млн. лв.

"Финансовото състояние на община Смолян е тежко и търсим варианти за излизане от критичната ситуация", заяви на пресконференция днес кметът Николай Мелемов, цитиран от пресцентъра на Общината.

Според общинарите почти всеки ден пристигат запорни съобщения, защото изтича петгодишния давностен срок от 2009 г. и фирмите се страхуват да не изгубят парите си. Просрочените стари задължения към 30 юни са 18 милиона лева, твърди гл.финансист Венера Аръчкова.

Проверяват асансьорите в Смолян, Пловдив и Пазарджик

Проверка на асансьори ще се извършва в Смолян, Пловдив и Пазарджик, съобщи за Радио „Фокус” – Смолян Димитър Михайлов...

Общинското ръководство предвижда да подложи на обществено обсъждане предложението да се изтегли нов кредит от 11 млн. лв., с който да се разплатят задължения и да се рефинансира наследен заем към Инвестбанк.

"Вече трета година разплащаме само стари задължения и не можем да си изпълним бюджета, защото в него не се залага изплащане на стари задължения, а фирмите си ги търсят. Всичко това е за сметка на капиталовите разходи, защото сключваме споразумителни протоколи", аргументира се Мелемов.

В наследените стари задължения влизат кредит към Инвестбанк, особени залози, разплащания към контрагенти и "Титан Клинър". На общината е наложен запор от транспортната фирма с общинско участие "Рожен експрес" в размер на 444 хил. лв. и частичен запор от "Елмас" ООД на стойност 444 589 лв. Дружеството е съдружник на "Консорциум Светлина", към който общината има заварени задължения от 937 хил. лв. От общината имат съмнения относно основателността на част фактурираните суми по договор за поддръжка на уличното осветление, спорът с консорциума все още се разглежда в съда.

Според Мелемов общината е в тежко състояние и без помощ от държавата няма да се стабилизира. Тъжно е, че през 2014 г. трябва да плащаме дългове от 2009 г. , коментира кметът.

Алпинист е с опасност за живота след падане от скала

29-годишен смолянчанин пострада при скално катерене. Христо Тумбев паднал от височина около 4 метра в района на параклис "Св. Пантеле...

Пореден запор е пристигнал днес и от арх.Троева за неизплатени от 2009 г. възлагания за подготовка на ПУП- ове. Единият е в размер на 15 хил. лв. , а другият за 14 800 лв.

Запорите станаха ежедневие и няма предвидимост в работата ни, посочи Мелемов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com