Обявена бе първата поръчка по новата ОПОС

4089
Обявена бе първата поръчка по новата ОПОС
Снимка: БГНЕС

Екоминистерството обяви поръчка за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци по ОПОС 2014-2020 г. на стойност 97 млн. лв. Това стана ясно на брифинг на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде БГНЕС.

Това е и първата обявена процедура по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" г.

Поканата за участие в поръчката е към всички общини и е на обща стойност от 97 млн. лв. Критериите а участие са свързани с това дали общините имат съществуващи компостиращи инсталации. Тези от тях, които нямат и са членове на регионална система за контролиране на отпадъците, ще могат да кандидатстват по поръчката. Срокът за кандидатстване е едногодишен, тоест до 1 август 2016 г., всички документи ще бъдат представени от кандидатите в електронен вид.

Василева представи статистика, която показва, че по-малките общини генерират повече зелени отпадъци, а по-големите генерират повече хранителни отпадъци. Въпреки това бъдещите компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци ще преработват и двата типа отпадъци. След преработката отпадъците може да се използват в селското стопанство за наторяване, за рекултивация на нарушени терени, мини, или за целите на поддържане на зелените системи на общините.

Екоминистърът припомни, че до 2020 г. България е задължена да намали обема на депонирани, биоразградими отпадъци с 35%. Тя посочи, че към края на 2013 г. у нас са генерирани 3 млн. и 135 хиляди тона битова отпадъци. От тях 1 млн. 567 хиляди са тоновете биоразградими отпадъци.

Василева припомни още, че ОПОС 2014-2020 г. е с общ бюджет близо 3, 5 млрд. лв. и е насочен към основните приоритетни дейности, свързани с опазването на околната среда и изменението на климата. Основният акцент продължават да бъдат секторите води и отпадъци, където държавата получава сериозна подкрепа от страна на ЕК. По новата ОП се предоставят 2, 240 млрд. лв. за сектор води и 560 млн. лв. за сектор отпадъци.

Освен представената днес поръчка, насочена към общините има и друга поръчка на стойност 61 млн. лв. с конкретен бенефициент МРРБ. Поръчката ще бъде за реализацията на ВиК реформата. Василева очаква до края на годината да обяви и още 13 покани за обществени поръчки на стойност за над 1 млрд. лв.

Относно наказателни процедури от страна на ЕК към България, тя коментира, че страната ни има готовност да осигури национално финансиране за изграждане на регионални депа, до момента, пък са закрити 35 стари депа и още 41 предстоят да бъдат закрити до края на годината, каза Василева и отчете, че сериозно забавяне има в Русенско, Разлог и Ямбол. Този напредък се отчита от ЕК и се надяваме, че няма да се стигне до финансови санкции за страната, посочи тя.

С проект по ОПОС изцяло ще се пречистват отпадните води в Ловеч

В Ловеч министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри обектите по проект "Подобрение на водоснабдителната и канализацион...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com