Обявен е жълт за реките Сазлийка, Марица и Мочурица и оранжев за р. Тунджа

13596
Обявен е жълт за реките Сазлийка, Марица и Мочурица и оранжев за р. Тунджа

Към момента има обявени жълти кодове за река Сазлийка при град Гълъбово, река Марица при град Харманли, Мочурица при село Воденичене и река Тунджа при град Ямбол, като Тунджа при град Елхово отново е с оранжев код. Последните дни река Тунджа при Елхово беше с жълт код, но след тези дъждове отново е с оранжев. Поне засега не се налага да бъдат евакуирани хора. Информацията съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров.

Пред Радио "Фокус" той обясни: "За днес прогнозата е, че ще продължава да вали над цялата страна с количества от 10 до 15 литра на квадратен метър. Утре в по-голямата част от страната отново ще вали дъжд. В Предбалкана и в по-високите полета ще вали сняг между 5-10 литра на квадратен метър, а за Източна България между 15 и 20".

Нова махала тръгва на бунт, иска дига при река Тунджа

Жителите на николаевското село Нова махала излязоха днес на мълчалив протест, на който настояха да бъде изградена дига на река Тунджа...

В по-голямата част от страната речните нива са останали непроменени. Регистрирани са колебания на речни нива в рамките на от плюс 12 до минус 24 сантиметра.

„Към момента наблюдаваните реки в Дунавския, Черноморския и Източнобеломорския басейн са около праговете за високи води, а в Западнобеломорския басейн около праговете за средни води. Тенденцията е, че през следващите едно-две денонощия на база на метеорологичната прогноза ще започне да се повишават нивата на реките в почти цялата страна”, уточни Гуджеров.

Очаква се по-съществените повишения да бъдат в Дунавския басейн под водосборовете на горното течение на река Огоста и притоците й. При река Искър прогнозните води за 24, 25 и 26 януари ще са около и над средната многогодишна стойност, горното течение на Луда Камчия, горното и средното течение на река Тунджа, средното течение на река Марица, целият водосбор на река Арда, средното и долното течение на река Места и целият водосбор на река Струма.

Снимка: Архив

С 10 см спадна нивото на река Тунджа край Ямбол през последното денонощие

С 10 см спадна нивото на река Тунджа край Ямбол през последното денонощие, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”-Сливен. ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com