Обезвреждат стари пестициди по Българо-швейцарската програма

13250
Обезвреждат стари пестициди по Българо-швейцарската програма
Снимка: БГНЕС

Финансирането по Българо-швейцарската програма в размер на 23 млн. швейцарски франка ще бъде осигурено, за да бъдат обезвредени старите пестициди на територията на страната.

Голяма част от тях са още от 80-те години на миналия век и съставляват много сериозен риск за населението. Това каза екоминистърът Ивелина Василева преди подписването на два договора по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, които осигуряват изпълнението на важни проекти, предаде БГНЕС.

"Проектите са свързани с екологосъобразното обезвреждане на опасни пестициди. Знаете на територията на страната има много такива. Направено е вече проучване, изяснени са количествата, броя на складовете. Финансирането по Българо-швейцарската програма в размер на 23 млн. швейцарски франка ще бъде осигурено, за да обезвредим старите пестициди. Голяма част от тях са още от 80-те години на миналия век и съставляват много сериозен риск за населението", каза министърът на околната среда и посочи, че са благодарни на Швейцарското правителство за подкрепата, която оказват, за да подпомогнат и общините за справянето с проблема.

През изминалата година и половина е било извършено обследване и са били индетифицирани на места количествата, видът на отпадъците, помещенията, в които се съхраняват. Проектът предвижда освен преопаковането им, транспортирането им, обезвреждането им по безопасен начин и след това санирането на складовете, така че изцяло да се елименират всички възможни рискове за замърсяване на почвата, както и рискове за живота здравето на хората, които живеят на местата където са тези пестициди, каза Ивелина Василева.

Другият проект, който се финансира отново по тази програма е свързан с обезвреждането на опасни отпадъци от бита. Това е изграждането на пилотни модели в 5 общини, които ще обслужват 17 други по-малки населени места. "Това е начин, чрез, който ние промотираме политиките за ресурсна ефективност и за справянето със задачата да намалим количествата депонирани отпадъци, да разделяме потоците отпадъци и съответно да се третира по безопасен начин опасните отпадъци от бита", заяви екоминистърът". Този проект е на стойност над 8 млн. швейцарски франка. И двата проекта ще бъдат изпълнение в рамките на програмата до края на 2019 г., посочи Ивелина Василева.

Вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че швейцарската програма е на стойност 85 млн. швейцарски франка. Тя покрива широк спектър от дейности не само в сферата на околната среда, но и в сферата на сигурността, социалната сфера и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com