Обезщетението за майчинство остава 340 лв.

20303
Обезщетението за майчинство остава 340 лв.
Снимка: БГНЕС

Народното събрание определи размер на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на 340 лева, предаде „Фокус“.

Корнелия Нинова от БСП – лява България изказа отрицателен вот, като посочи, че Симеон Дянков е отвързал социалните плащания от минималната заплата.

Все повече бащи излизат в майчинство

Все по-често бащи излизат по майчинство. С 15 на сто повече мъже са си взели отпуск за отглеждане на бебе в сравнение с миналата годи...

„Когато тя растеше, те не следваха този ръст. Опитахме се миналата година да възстановим тази несправедливост и въпреки че законът не ни задължаваше, социалните плащания следваха и ръста на минималната заплата. Не ни изненадва този тип политика. Правите икономии в бюджета от най-слабите групи. Замразявате парите за децата с увреждания, ваучерите за храна на работещите, помощите за първокласници, семейни помощи, помощ при бременност, хора с трайни увреждания, близнаците, майки студенти, обезщетение за безработица“, посочи Нинова.

Филип Попов също взе думата, за да изкаже своя отрицателен вот, като заяви, че е гласувал против, защото отново са ощетени българските майки.

„С лекота Министерски съвет дари едни 4 млн. лева на „Цеменко“, но нямахте 14 млн. лева за българските майки. Нека всички, които ни гледат най-вече българските майки да знаят кой как и доколко мисли за съществуването и оцеляването на майките и децата. Вие колеги от ГЕРБ не проявихте разум по отношение на тази слаба социална група, нуждаеща се от подкрепа на управлението, правителството и парламента“, каза още Филип Попов.

Жельо Бойчев каза, че е гласувал против, тъй като с това решение пленарна зала е замразила размера на обезщетението за отглеждане на дете. „Преди малко от Ивайло Калфин бяхме наричани популисти, заради нашите предложения да актуализираме размера на тези обезщетения. В рамките на една година това лошо правителство на Орешарски от 270 лева актуализира размера за обезщетение на отглеждане на дете на 340 лева. Пожелавам и на вас да успеете да реализирате такъв ръст и успехи. Изпуснахте една възможност да осигурим една по-качествено защита и права на българските майки. Обезсмисля се присъствието ви в този кабинет, г-н Калфин“, каза още Жельо Бойчев.

1500 лева средна заплата - след поне 15 години, казва експерт

1500 лева ще ни е средната заплата, когато станем като Полша. Тях като ги приемаха в ЕС се говореше – Полша ли влиза в Европа или...

След изказания отрицателен вот от страна на БСП – лява България, вицепремиерът поиска думата, като заяви, че много съжалява, че някой от БСП не е на неговото място, въпреки че са имали такава възможност в това правителство. „Когато ми разказвате за миналата година, всичко, което сте направили за майките струва 1.6 млрд. лева дефицит повече от предвиденото за всички българи. Ако сега направим същото, сигурно ще бъде доста безотговорно“, посочи Калфин.

По думите му отвързването на социалните плащания от минималната работна заплата не е започнало при Симеон Дянков, а когато финансов министър беше Пламен Орешарски. „Ако не се беше случило, въобще нямаше да може да се случи вдигането на минималната работна заплата. Грижата за майките е важна, но не с пари назаем и дефицит, а с това, което държавата може да произведе и да им даде“, каза още Ивайло Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com