Новите шофьори ще имат 2/3 от досегашния брой точки през първите 2 години

4103
Новите шофьори ще имат 2/3 от досегашния брой точки през първите 2 години
Снимка: БГНЕС

Новите водачи ще имат 2/3 от досегашния брой точки за 24 месеца. Това каза старши комисар Благородна Макева, зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция” по време на пресконференция, на която бяха оповестени предложенията за законодателни промени в Закона за движение по пътищата, предаде „Фокус”.

Предвижда се също водачите, които са шофирали с над 60 км над допустимата скорост да бъдат лишавани от свобода от 1 до 3 години. Предложенията предвиждат да се инкриминират т.нар. гонки като наказанието е еднакво и за организаторите и за участниците в тях - от 1 до 3 години лишаване от свобода. Освен това, е възможно и собственици на автомобили, които вдигат голям шум да бъдат съдени за хулиганство. Промените предвиждат също да падне прагът за допустимо ниво на алкохол. Вече той ще се дели на две - от 0.2 до 0.7 промила на хиляда единици и от 0.7 до 1.2 промила на хиляда единици като такова ниво на алкохол у шофьора ще се счита за престъпление от общ характер. Според статистиката на МВР 30% от всички загинали на пътя са заради пияни шофьори.

Авто конфискацията се обмисля, Цацаров не смята, че криминализирането на гонките е решение

Подготвени са текстове за криминализиране на гонките. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов. Предвижда се конфискация на ...

В случай, че водач веднъж вече е бил заловен да шофира без правоспособност и при тези шофьори, които карат след употреба на алкохол (над 1,2 промила) се предвижда автомобилът да бъде изваждан от движение. Това ще става с автоматично прекратяване на служебната регистрация на автомобила за определен период от време (една година). Същото ще стане и ако шофьор откаже да даде алкохолна проба, както и ако бъде хванат за втори път без книжка. Тези мерки няма да важат за лизинговите компании. Предвиждат се и мерки за по-бързо събиране на глобите. Така например, ако глобата е платена до 14 дни ще е само наполовина. Друга мярка е и глобата с електронен фиш.

Макева посочи, че една от основните причини за предложенията е големият брой ранени и загинали лица при тежки катастрофи.

"Към момента на започване на работата средноседмично 20-25 са загиналите лица и 200-220 са ранените лица", заяви тя и добави, че още тогава са били предприети мерки.

"Последните няколко седмици имаме намаление на броя ранени и загинали и се надяваме това да е в резултат от предприетите мерки", посочи Макева. По думите й се е водела голяма дискусия по различните мерки.

Над 150 наши шофьори бедстват без храна и вода между Сърбия и Хърватия

Границата между Сърбия и Хърватия е затворена за тирове в двете посоки. Това е причината над 150 български шофьори да бедстват там без ...

"Въвежда се нова категория водачи - "нови водачи" и това са шофьорите, които придобиват за първи път правоспособност за управление на МПС. Те ще имат по-малък брой точки, с които ще разполагат и през първите 24 месеца, заради което ще трябва да бъдат много по-внимателни", допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...