Новият Западно и Средноевропейски митрополит е Епископ Антоний

63194
Новият Западно и Средноевропейски митрополит е Епископ Антоний
Снимка: БГНЕС

Светият Синод избра Константийският епископ Антоний за Западно- и Средноевропейски митрополит, предаде БГНЕС.

В Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител", след света Литургия, Св. Синод в пълен състав извърши каноническия избор за Западно- и Средноевропейски митрополит. Гласуването стана като патриарх Неофит и митрополитите от Св. Синод по старшинство влизаха един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно изписваха името на един от двамата епископи избрани от епархийските избиратели предната неделя. По време на гласуването Константийският епископ Антоний получи 10 гласа от 10 гласували митрополити, а Месемврийският епископ Иаков - 0. Така патриарх Неофит прогласи Константийския епископ Антоний за редовно избран Западно- и Средноевропейски митрополит.

Синодът избира Средноевропейски митрополит днес

На 27 октомври ще се състои каноническият избор за нов Западно- и Средноевропейски митрополит. Изборът между епископите Антоний и Иаков...

В избора взеха участие Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски, временно управляващ Русенска епархия, Врачански митрополит Калиник, Сливенски митрополит Йоаникий, Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Старозагорски митрополит Галактион, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай и Доростолски митрополит Амвросий, при отсъствието по уважителни причини на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Неврокопски митрополит Натанаил, които не изпратиха своите гласове.

Новоизбраният епархийски митрополит встъпва в правата си от днес - в деня, в който Светият Синод му съобщи, че е канонически избран. Утре, преди да замине за епархията си, новоизбраният Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний ще се представи на Българския патриарх. Официалното му въдворяване ще стане на 3 ноември в Берлин. Светият Синод ще препоръча новоизбрания епархийски митрополит на паството му със специално синодално писмо, което ще бъде огласено във всички църкви на епархията.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари 1978 г. (св. Антоний Велики - Антоновден) в Стара Загора в семейство на православни родители, изселници от Гюмюрждина (дн. Комотини). Завършва основно образование в родния си град. През 1993 г. постъпва в Пловдивската духовна семинария, която завършва през 1998 г. с отличен успех и е приет да следва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". По време на следването си е ежедневен певец в столичния храм "Успение Богородично" в кв. Малашевци. През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий" – Видинска епархия, където приема монашески пострижение под духовното наставничество на архимандрит Сионий, тогава ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", а днес - Велички епископ.

През есента на 2002 г. е ръкоположен за дякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах. След като завършва Богословския факултет, е изпратен на послушание като ефимерий-преподавател в Пловдивската духовна семинария. На 21.11.2006 г. по решение на Св. Синод е отличен с офикията "архимандрит" от Русенския митрополит Неофит (днес Български патриарх). От 1.5.2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивска митрополия, а на 23.3.2008 г. е ръкоположен за епископ с титлата "Константийски" в пловдивския митрополитски храм "Св. Марина" и е назначен за викарий на Пловдивския митрополит със седалище гр. Смолян. От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит.

Синодът доволен от внесения проект на Закона за вероизповеданията

Наш морален дълг е да се обърнем към обществеността и да изразим духовната си радост и удовлетворение от внесения през миналата седми...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com