"Новата перла" на Пеевски води ефирните телевизии по събрани политически пари преди вота

12278
"Новата перла" на Пеевски води ефирните телевизии по събрани политически пари преди вота
Снимка: Thinkstock Images

Кабелната телевизия Канал 3, която през август официално стана собственост депутата от ДПС Делян Пеевски, е взела повече пари от политическите партии през първата седмица на предизборната кампания за местния вот на 25 октомври. Това показва мониторингът на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) с обобщение на данните към 4 октомври, пише в. "Сега".

Така Канал 3 успява да бие по приходи ефирните телевизии с най-голяма аудитория в България - bTV, "Нова телевизия" и БНТ. Досега партийните централи са дали на кабелната телевизия почти 107 000 лв., като за момента БСП е инвестирала 30 000 лв. в медията. Най-много пари в Канал 3 са след БСП са дали Георги Кадиев (21 250 лв), БДЦ (20 000 лв) и ГЕРБ (16 600 лв), пише Mediapool.

КЗК: Когато Законът Кротува - пред Пеевски

Няма нужда от пазарен анализ, защото по сделката за Канал 3 нямало субект с оборот от над 3 млн. лева за предходната финансова година. ...

Към 4 октомври БНТ и на bTV нямат регистрирани приходи от политически формации, а "Нова телевизия" е получила 4230 лв.

Според наблюдението на ИРПС политическите сили не са много активни в регионални медии, въпреки че основно те познават и отразяват проблемите по места. Вместо тях обаче предпочитани издания за агитация са вестниците "Монитор" и "Телеграф", които също са собственост на семейството на народния представител от ДПС. В. "Телеграф" вече е привлякъл почти 37 000 лв., а в. "Монитор" - над 30 000. В същото време пловдивският "Марица" и врачанският "Конкурент" остават далеч назад с 15 200 и 9300 лв. Все пак при печатните издания предпочитана от партиите остава групата на всекидневниците "Труд" и "24 часа", която е усвоила внушителните над 204 000 лв. Агенция "Фокус" пък е взела 95 300 лв.

ГЕРБ е дала най-много средства в началото на предизборната кампания, показват още данните. Само за седмица управляващата партия е изразходвала близо 168 000 лв. в телевизионния ефир и за вестникарски карета и публикации.

След най-голямата политическа група в парламента следва БСП с почти 160 000 и ДПС - 135 000. Значителни са средствата, инвестирани и от коалицията АБВ-БСД, подкрепяща Георги Кадиев. Само за седмица тя е организирала медийна кампания в негова полза на стойност почти 119 000 лв.

КЗК не рови в сделката за Канал 3, защото била много малка

Още преди три дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила сделката за Канал 3, който преминава към медийната група на Дел...

Данните на Института за развитие на публичната среда показват, че за платено медийно присъствие пари не са дали Атака и Глас Народен. Същевременно ВМРО са инвестирали около 11 хил. лв., Движение 21 близо 12 хил. лв., а България без цензура - 16 000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com