Новата отсечка на метрото ще спести 8 000 тона вредни емисии

4402
Новата отсечка на метрото ще спести 8 000 тона вредни емисии
Снимка: БГНЕС

Да ни е честита новата придобивка на града ни, това е придобивка на само за София, но и за цяла България. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на метрото при Летище София, предаде БГНЕС.

"Това е проект на партньорство и на екипната работа. Благодаря на ЕК, че оценява проекта за метрото като проект за пример. Най-вече искам да благодаря на премиера, че обърна лицето си към регионите, развитието и реалните резултати, които постигаме с екипа му", заяви столичният кмет.

Според Фандъкова тази линия е знакова, защото прави връзката между летището, Централна гара, но е и нов подход, интегриран проект с доказана интермодалност. До центъра ще се стига за по-малко от 20 минути. Тя обяви, че само тази отсечка на метрото ще спести 8 000 тона вредни емисии във въздуха. Това е придобивка за софиянци, но и за всички гости на столицата, заключи Фандъкова.

От своя страна транспортният министър Ивайло Московски заяви, че за новия програмен период за 3-ти метродиаметър има заделени около 800 млн. лв.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите също поздрави всички българи. "Това е един от проектите, който води до най-големи екологични ползи, с който трябва да се гордеем. София е с устойчива екологична политика. Този проект ще намали трафика и вредните емисии във въздуха", каза Василева. Според нея държавата ни се справя успешно с реализирането на проекти по еврофондовете.

Преди това епископ Григорий отслужи водосвет за здраве и благоденствие на присъстващите и за успешно завършилия проект. На церемонията по откриването на 5-километровото продължение на първия лъч - от бул. "Цариградско шосе" до Терминал 2 на Летище София присъстваха министрите от кабинета "Борисов 2", сред които вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметове, общински съветници и десетки граждани.

Проектът за разширение на метрото в София - Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са осигурени от Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г. Четирите нови метростанции са Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com