Нова система ще следи натовареността на пътищата II и III клас

15493
Снимки: АПИ

Нова система за събиране на данните за трафика по второкласната и третокласната пътна мрежа беше представена днес. Тя се състои от 120 автоматични устройства, които отчитат трафика 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Досега тази информация се събираше изцяло ръчно.

Технологията, по която работи новата система, е комбинация от камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства и по софтуерен път определят направлението на движение. Чрез индуктивни рамки, разположени в пътната настилка, се извършва класификация на видовете превозни средства в седем класа – леки автомобили, лекотоварни и тежкотоварни МПС, автобуси и т. н. Ръководителят на проекта от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Мирослав Ценов обясни, че системата може да проследява генерирането на пътния трафик чрез неговия произход, предназначение, направление и време за преминаване.

МВР засилва контрола за безопасно движение по пътищата

Главният секретар на МВР разпореди на директорите на ГД „Охранителна полиция“, СДВР и областните дирекции контролната дейно...

91 от монтираните трафик броячи са на второкласни пътища, а 29 са на третокласни. Направените досега тестови преброявания показват, че най-натоварения второкласен път е II-18 Софийски околовръстен път. Средно на денонощие през него преминават между 20 хил. и 35 хил. моторни превозни средства, информира АПИ.

Интензивно е и движението по път II-81 Костинброд - Монтана - между 15 000 и 20 000 МПС на ден, II-17 Ботевград - Мездра - около 10 000 МПС на ден, II-64 Пловдив - Граф Игнатиево - близо 15 000 МПС на ден, II-99 Черноморец - Приморско - между 10 000 и 15 000 МПС на ден, II-19 Разлог – Банско - между 5 000 и 10 000 МПС на ден, II-15 Враца - Оряхово - между 7 000 и 10 000 МПС на ден, път II-62 Дупница – Самоков - около 10 000 МПС на ден, и т. н.

Пряко свързани с интензивността на трафика са показателите за средна скорост на движение и оценката за спестеното време при пътуване, които са заложени като индикатори при отчитане на постигнатите резултати на обектите, финансирани от европейските фондове.

Над 2,8 млн. лв. от ОП „Регионално развитие“ са инвестирани в изграждането на системата за автоматизирано събиране на данните за трафика по републиканските пътища от II и III клас. Проектът се финансира чрез Приоритетна ос 5 „Техническа помощ“ на ОПРР 2007-2013 г. по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/5-01/2008/059 „Оптимизиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ за управление на програми и проекти, финансирани с европейски средства“.

Катаджии на всеки километър по пътищата днес

Създадена е организация на полицейските сили за подпомагане и контрол на движението, във връзка с края на празничните дни, съобщиха от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com